Dýňová polévka s praženými dýňovými semínky a dýňovým
olejem:
Suroviny:
50 g olivový olej
80 g cibule
20 g zázvor
60 g cukr krupice
500 g dýně očištěná
120 g pomerančová šťáva
600 g zeleninový vývar
sůl
25 g citron
50 g smetana 33%
20 g dýňový olej
60 g dýňová semínka
60 g kmínový chléb
olej na smažení
pažitka.
Postup:
V kastrolu na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor na kostičky, cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky a krátce ji orestujte. Pak přidejte pomerančovou šťávu a do půlky ji vyvařte. Nakonec přidejte zeleninový vývar a pomalu vařte do změknutí. Jakmile je dýně měkká, tak přidejte smetanu a krátce povařte. Pak rozmixujte, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí a citronovou šťávou.
Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi dokřupava. Kmínový chléb nakrájejte na malé kostičky a usmažte je v horkém oleji dozlatova a hned dejte na savý papír usušit od přebytečného tuku. Pažitku jemně nakrájejte.
Zdroj: Kaufland.cz