Slovenská vánoční kapustnice:
Suroviny:
40 g sušené houby
50 g sádlo
150 g cibule
15 g mletá paprika
150 g klobása
100 g uzené
600 g voda
400 g kysané zelí
200 g brambory
sůl
mletý pepř
bobkový list
50 g sušené švestky
1 stroužek česnek
100 g zakysaná smetana.
Postup:
Houby si nejdříve alespoň na hodinu namočte a uvařte ve vodě. Ze zelí slijte lák, který použijte na dokyselení.
Na sádle zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte sladkou paprikou, zamíchejte, přidejte zelí, bobkový list, uzené vcelku a zalijte vodou. Osolte a pomalu vařte. Po hodině přidejte uvařené houby, na kostky nakrájené brambory a klobásu nakrájenou přibližně na půlcentimetrová kolečka. Po uvaření brambor doměkka přidejte rozetřený česnek se solí, opepřete a dokyselte zbytkem láku. Vyndejte uvařené uzené maso a nakrájejte na kostky a vraťte do kapustnice. Nakonec přidejte sušené švestky. Na zjemnění použijte zakysanou smetanu.
Zdroj: Babiččina zahrada