Rybí provensálská polévka se slávkami, šafránem, fenyklem a paprikami:
Suroviny:
40 g olivový olej
50 g žlutá paprika
50 g červená paprika
50 g cibule
50 g pórek
100 g fenykl na plátky
5 g česnek na plátky
120 g rajčata
50 g drcená rajčata
šafrán
provensálské bylinky
100 g bílé víno
600 g rybí vývar
16 ks slávek
200 g rybí maso z mořských ryb
pažitka.
Postup:
Na olivovém oleji orestujte nejprve červenou a žlutou papriku na kostičky, pak přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky, pak přidejte pórek a fenykl nakrájený na silné plátky. Pak přidejte česnek nakrájený na tenké plátky, šafrán, rajčata nakrájená na velké kostky a drcená rajčata. Vše krátce orestujte, podlijte vývarem a víno zredukujte na polovinu. Nakonec přidejte rybí vývar, provensálské bylinky, provařte 10 minut, osolte a přidejte slávky a rybí maso nakrájené na kostičky. Povařte 2-3 minuty, dokud se slávky neotevřou. Neotevřené slávky vyndejte a vyhoďte. Během vaření stahujte pěnu z polévky. Nakonec přidejte nasekanou pažitku.
Zdroj: Babiččina zahrada