Mirabelkový džem s vánočním kořením:
Suroviny:
1 kg mirabelek
300 g třtinového cukru
ovocný pektin Labeta
šťáva z jednoho citronu
1 hvězdička badyánu
5 ks hřebíčku
2 kousky celé skořice.
Postup:
Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme doměkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.
Zdroj: Labeta