Angreštový džem:
Suroviny:
5 - 10 balíčků vanilkového cukru
50 ml rumu
2 kg nezralého angreštu
90 dkg cukru krystal.
Postup:
Nezralý angrešt pomeleme na mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr vylisované šťávy. Získanou šťávu z angreštu zahřejeme k bodu varu. Po částech vsypeme cukr a snažíme se, abychom nepřerušili bod varu. Povaříme asi 5 minut, vmícháme vanilkové cukry a odstavíme. Sebereme nežádoucí pěnu a vmícháme rum.
Marmeládu naplníme do malých skleniček a sterilujeme 15 minut při 85 °C.
Angreštovou marmeládu s rumem používáme podle libosti.
Je-li angrešt už zralý, přidáme jeden Želírfix 1:1. Pro zachování vanilkového aroma je lepší použít vanilkový cukr nebo lusk.
Zdroj: Pinterest