Medovník
Suroviny:
100 g másla Pilos
120 g cukru krystal Castello
50 ml plnotučného mléka Pilos
4 lžíce medu Marlene
2 vejce "M"
2 lžíce octa Pagusa
500 g polohrubé mouky Castello
1,5 lžíce jedlé sody Castello
cukrový sirup
100 g Kalifornských vlašských ořechů Alesto Fine
Krém:
500 ml plnotučného mléka Pilos
4 lžíce hladké mouky Castello
200 g másla Pilos
1 kondenzované mléko Pilos
Postup:
Těsto:
Připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme kousky másla, cukr, mléko a med. Směs nevaříme. Po spojení všech přísad odstavíme z vodní lázně a přimícháme vejce s octem. Takto připravenou směs nalijeme do robota. Po chvíli přisypeme polohrubou mouku smíchanou se sodou a opět promícháme. Na pomoučněném válu rukama zpracujeme těsto do tvaru válečku, který nožem rozdělíme na 4 části. Každou část zabalíme do potravinové fólie a vložíme na chvíli do lednice. Po vyjmutí vyválíme jednotlivé části těsta na pomoučněném válu do tvaru čtverce o tloušťce asi 4 mm. Každý zvlášť přendáme na pekáč vyložený pečicím papírem. Vidličkou těsto lehce propícháme. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.
Krém:
Do rendlíku nalijeme mléko, nasypeme mouku a vaříme za stálého míchání metličkou do zhoustnutí. Směs přelijeme na talíř a necháme vychladnout. Do robotu vložíme máslo, mícháme a postupně po malých dávkách přidáváme připravenou kaši. Nakonec přidáme kondenzované mléko, které jsme předtím vařili ponořené ve vodě asi 3,5 hodiny.
Medovník:
Vychladlá těsta okrojíme pomocí spodní části dortové formy do kruhového tvaru a pokapeme cukrovým sirupem, který rozetřeme po celém povrchu.
Krém naneseme (stačí slabá vrstva) na první, druhou i třetí část korpusu, který na sebe navrstvíme a prsty lehce přitlačíme. Takto připravený dort potřeme zbylým krémem po celém povrchu. Na závěr posypeme rozemletými okrojky upečeného těsta, povrch uhladíme dohladka, ozdobíme ořechy a přendáme na podnos.
Zdroj: Lidl.cz