Pizza Margarita:
Suroviny:
2 lžičky sušeného droždí
½ lžičky jemného krupicového cukru
650–700 g hladké mouky + na posypání válu
3 lžíce olivového oleje + na potírání
1 lžička mořské soli
150 g okapané mozzarelly, nastrouhané
30 g najemno nastrouhaného parmazánu
2 pořádné hrsti čerstvých lístků oregana.
Na omáčku:
250 ml rajčatového pyré
1 stroužek česneku, prolisovaný nebo utřený
mořská sůl a drcený černý pepř.
Postup:
Droždí a cukr zalijte v míse 375 ml vlažné vody a řádně promíchejte. V teple nechte 5 minut vzcházet. Do mísy dejte mouku, olej a sůl, doprostřed udělejte důlek a vlijte kvásek. Míchejte nejdřív příborovým nožem, pak rukama na lehce pomoučněném válu 4–5 minut zpracovávejte na hladké a pružné těsto.
Těsto vložte do velké mísy, zakryjte čistou, vlhkou utěrkou a dejte na 45 minut do tepla kynout na dvojnásobný objem. Zahřejte troubu na 220 °C a strčte do ní dva plechy.
Na omáčku smíchejte pyré, česnek, sůl a pepř. Těsto rozdělte na čtyři koule a ty rozválejte na lehce pomoučněné podložce na kruhy o průměru 25 cm. Přesuňte je na pečicí papír a vytvořte okraj: po obvodu přeložte těsto směrem do středu. Na pizzy rozdělte omáčku a posypte je oběma sýry a oreganem; okraje potřete olejem. Pizzy vložte i s pečicím papírem na plechy. Pečte 10–15 minut dozlatova a dokřupava.
Zdroj: Instagram