Cibulové krekry s mandlemi
Suroviny:
2 svazky jarní cibulky (cca 6-8 cibulek)
Miska (cca 200 g) natural mandlí, namočených přes noc ve studené vodě
Miska (cca 250 g) natural slunečnicových semínek, namočených přes noc ve studené vodě
Miska (cca 400 g) světlé pohanky kroupy, namočené přes noc ve studené vodě
Nerafinovaná sůl, např. mořská či himalájská
1 až 2 polévkové lžíce sušeného česneku medvědího
Postup:
Ze slunečnicových semínek slijeme vodu, propláchneme je na sítku a asi ¾ jich vložíme do velké mísy. Zbytek semínek si dáme zatím stranou.
Z pohanky slijeme vodu, propláchneme ji a vložíme do mixéru/robotu s „S“ nožem. Mixujeme do hladka, pravděpodobně bude třeba trošku přilít vodu (cca 2-3 lžíce). Asi ¾ množství rozmixované pohanky přendáme do mísy.
Do mixéru (ve kterém máme trochu pohankového těsta) přidáme propláchnuté mandle, zbylou třetinu slunečnicových semínek, česnek medvědí a lžičku soli.
Mixujeme, lépe ne zcela do hladka. Hmotu přendáme do mísy.
V míse vše promícháme a ochutnáme, dle potřeby dosolíme.
Na plata sušičky vložíme pečící papír, který trochu proděravíme, aby lépe proudil vzduch, a tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm.
Sušíme na 42 ° (max. 45 °C), zhruba 12 až 14 hodin (například přes noc, ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme.
Zdroj: Pinterst