Kuře s nádivkou z Poličanu
Suroviny:
celé kuře
1 - 2 dl voda na podlití
1 lžička sušený celer
1 lžíce olej
1 ks cibule
100 - 150 g poličan
1/2 směs mražené zeleniny (mrkev, hrášek)
1 lžíce sójová omáčka
1 plátek máslo
1 dl bílé víno
na potření
1 lžíce olivový olej
1,5 lžičky koření na kuře
Postup:
Celé kuře dobře omyjeme, osušíme a zvenčí potřeme směsí vymíchanou z oleje a koření na kuře. Kuře uložíme do většího pekáčku.
Na hluboké pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Pak přisypeme hrášek s mrkví a orestujeme. Podlijeme bílým vínem a zprudka necháme vysmahnout. Podle chuti osolíme, ovegetujeme, ocelerujeme a zakápneme sójovkou. Když máme víno téměř odpařené, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a krátce prohřejeme.
Zeleninovo-uzeninovou směsí kuře naplníme a zbytek rozložíme kolem kuřete. Podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct do silně vyhřáté trouby. Pečeme asi 35 - 45 minut, sem tam kuře polijeme šťávou. Pak odklopíme, maso překryjeme plátkem másla a dopečeme doměkka a dokřupava.
Zdroj: Instagram