Vánoční jogurtový závin s jablky
Suroviny:
400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu z La Formaggeria Gran Moravia, 200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia, 1 vejce, špetka soli, olej (slunečnicový) na potření závinů
Náplň:
8 lžic strouhanky nebo 20 ks nastrouhaných piškotů, 12 jablek (dle velikosti), cukr krupice, vanilkový cukr, skořice mletá, rozinky, vlašské ořechy, brusinky dle chuti
Příprava:
Mouku si prosijte na vál a přidejte špetku soli. Z mouky si udělejte hromádku, doprostřed udělejte důlek, do něho vklepněte vajíčko a dejte jogurt. Vidličkou tekuté ingredience vymíchejte s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouhejte na hrubém struhadle tuk (můžete ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujte na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidejte mouku. Těsto si rozdělte na 4 stejně velké díly a nechte odpočinout. Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka a na sucho si na pánvi orestujte strouhanku (nebo nastrouhejte piškoty – 5 ks na závin). Z těsta na pomoučeném povrchu vyválejte obdélník o síle 2–3 mm, na 1/3 si nasypte část strouhanky, poklaďte lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypte cukry, skořicí, oříšky, rozinkami, ... co kdo rád. Pak těsto zaviňte jako klasický závin a okraje uzavřete, přehněte dospodu nebo dovnitř a přendejte na plech. Troubu rozehřejte na 180 °C. Záviny před pečením pomažte olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na asi 25–30 min. Pečte do světlé barvy. Před podávání pocukrujte. Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.
Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia