Husí kaldoun:
Suroviny:
1 husí skelet se vším, co zbylo po upečené huse, případně krk a veškeré odřezky z husy
200 g husích nebo jiných drůbežích drobů
2 cibule
7 mrkví
5 petrželí
½ celeru, nakrájeného nahrubo
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
50 g másla + 30 g na opečení zeleniny
50 g hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
150 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
nasekaná petrželka na ozdobu.
Postup:
Do velkého hrnce dejte všechny syrové husí odřezky a kosti. Přidejte jednu rozpůlenou cibuli, 3 podélně rozkrojené mrkve, 2 petržele, polovinu celeru nahrubo pokrájeného, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl obsah hrnce potopený. Přiveďte k varu a vařte jemně přibližně 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar. Mezitím můžete ve zvláštním hrnci povařit v osolené vodě celé husí droby. V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte, aby v jíšce nebyly hrudky, a na chvíli odstavte. Zbylou zeleninu pokrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm doměkka nejdřív nakrájenou cibuli. Potom přidejte ostatní zeleninu, krátce orestujte, zalijte hotovým horkým husím vývarem, osolte, případně i opepřete. Přiveďte k mírnému varu, vařte 5 minut. Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a aspoň 15 minut povařte. Nakonec přilijte povařenou zeleninu, kostí zbavené a pokrájené droby, smetanu, muškátový oříšek a vhoďte petrželku.
Zdroj: Albert