Svatomartinská husa:
Suroviny:
1 husa (3 kg)
sůl
hrst celého kmínu
8 malých červených jablek, rozpůlených
mletá skořice a tlučený hřebíček
na poprášení jablek
bramborové knedlíky a dušené červené
zelí k podávání.
Postup:
Husu nasolte den předem a odložte ji do chladu. Druhý den ji pokmínujte, položte na mřížku do velkého pekáče nebo hlubšího plechu a podlijte vodou.
Předehřejte troubu na 220 °C. Husu pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 180 °C, zakryjte alobalem či druhým pekáčem a pečte asi 3 hodiny. Občas propíchněte kůži u stehen, aby vytekl tuk. Po 3 hodinách pečení tuk z pekáče odeberte, do výpeku vhoďte jablka poprášená skořicí a hřebíčkem a husu pečte odkrytou ještě další hodinu. Vyndejte z trouby a nechte husu před servírováním 20 minut odpočinout. Podávejte ji s jablky, bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím.
Zdroj: Albert