Vánočkový mazanec
Suroviny na těsto:
120 ml vlažné vody
125 g másla (změklé nebo rozehřáté)
100 g cukru
lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší)
rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti
Suroviny na kvásek:
150 ml vlažné vody
80 g medu z rodinné farmy Pleva
38 g droždí
190 g hladké mouky
Postup pro tvorbu kvásku:
Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina, a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut.
Postup pro výrobu mazance:
Všechny suroviny ze seznamu zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny. Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Recept je sice časově náročnější, ale stojí za to!
Zdroj: Pleva.cz