Tradiční jidáše
Suroviny:
125 g medu z rodinné farmy Pleva
500 g polohrubé mouky
0,1 – 0,2 litru mléka
2 žloutky a 1 celé vejce
80 g rozehřátého másla
kůra z citronu
5 g soli
Kvásek:
1 kávová lžička medu
0,1 litru vlažného mléka
30 g polohrubé mouky
30 g droždí
Postup:
Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 – 20 minut.
Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.
Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 – 15 minut. Jidáše podávejte polité medem.
Zdroj: Pleva.cz