Vřesové pivo
Suroviny:
Na 6 l vody:
1,5 kg květů vřesu
500 g melasy
30 g mletého zázvoru
15 g chmele
5 lžic pivního kvásku (kvasnic)
voda
Postup:
V době plného květu natrháme vřes, který omyjeme studenou vodou
Smaltový hrnec naplníme vřesem, zalijeme vodou a hodinu povaříme
Přecedíme do čisté dřevěné kádě a přibližně na každých 5,5 l tekutiny (nějaká voda se vyvaří) přidáme 15 g chmele, 30 g zázvoru a 500 g melasy
Přelité zpět do vymytého hrnce dalších 20 minut povaříme, opět přecedíme a jakmile bude směs téměř vychladlá, přidáme 5 lžic kvasnic (kvásku), přikryjeme utěrkou a nejméně 24 hodin necháme kvasit (nemícháme!)
Opatrně stáhneme pěnu a jemně přelijeme do dřevěné kádě, v hrnci by vám měla zůstat usazenina z kvasnic
Nakonec pivo nalijeme do dobře vyvařených lahví a pevně zašpuntujeme, jednotlivé láhve skladujeme týden, nejlépe na temném a chladném místě.
Zdroj: Wikipedie