Bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami:
Potřebujete:
Na těsto:
2 balení lineckého cukroví bez lepku Labeta, 200 g másla, 2 vejce, 1 polévkové lžíce vody.
Na náplň:
1 kg jablek, 2 vanilinové cukry Labeta, 1 pudink s vanilkovou příchutí bez lepku, hrst sušených brusinek.
Postup:
Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme. Pečeme cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví.
Zdroj: Labeta