Nakládaná zelenina:
Suroviny:
1 ks květák
3 ks mrkev
3 ks cibule malá, prům. asi 3 cm
4 ks rajčata malá, ještě pevná, ne úplně dozrálá, žlutá až oranžová
3 ks paprika
4 ks kozí rohy
5 ks feferonka
1 ks kořen petržele
1 ks celer bulva
3 stroužek česnek
40 g sůl
1 l voda.
Postup:
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40 g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev a petržel nakrájíme na 2-3cm kousky, celer na 1cm plátky a ty na 2-3cm velké kousky. Zeleninu naskládáme do 2- nebo 5litrových lahví, skládáme těsně k sobě a zlehka je stiskneme dolů. Nahoře uděláme věneček z celerového listí a vše zajistíme dřevěnými nebo umělohmotnými pružnými proužky (pérky) tak, aby po zalití vychladlým roztokem zůstala zelenina potopená a nevyplavávala na hladinu. Naplněné sklenice se nechají stát při pokojové teplotě (nejlépe na nějakém tácu či plechu, při kvašení se stane, že voda "přešumí") tak dlouho, dokud neproběhne proces mléčného kvašení (podle teploty v místnosti tak 5 - 6 dní). Láhve se v tuto dobu nezavírají, víčko se na ně jen položí, aby se do láhví neprášilo či nespadl dovnitř nějaký hmyz. Pokud se udělá souvislý povlak, tak dolijeme solný roztok tak, až ho odstraníme (přeteče z láhve ven). Tekutina má být cca 1 cm nad zeleninou. Jakmile proběhne proces kvašení (tekutina se vyčistí - vyčeří), nasazovacími umělohmotnými víčky sklenice uzavřeme (nezavírat napevno kovovými víčky uzavírací hlavou!!!) a nechají ve sklepě (nebo spíži s konstantní teplotou - nesmí tam mrznout nebo být teplo!) asi 2 týdny dozrát. Pak je možné zeleninu jíst. Po celou dobu je třeba kontrolovat, zda je zelenina potopená a popřípadě dolévat studeným solným roztokem. Případný vytvořený šum odstraníme.
Zdroj: Pinterest