Vánoční Pavlova:
Suroviny:
Základ:
150 g moučkový cukr
150 g bílek (asi z 5 vajec)
1 lžička citronová šťáva
20 g kakao
30 ml černá káva
150 g cukr krupice.
Krém:
500 ml smetana ke šlehání
100 g hořká čokoláda (ideálně 70%)
50 g džem (brusinkový)
15 g kakao
40 g cukr krupice.
Na ozdobení:
čokoládové hoblinky
pistácie
červený rybíz
sušené brusinky.
Postup:
Den předem za stálého míchání svařte smetanu s cukrem, kakaem a džemem. Stáhněte z plotny a přidejte čokoládu. Nechte odstát. Až povolí, vyšlehejte hladký krém a nechte přes noc v ledničce.
Troubu zapněte na 120 °C. Bílky vyšlehejte s trochou citronové šťávy skoro dotuha. Pak po lžících všlehejte krupicový cukr. Hotový sníh je pevný a lesklý.
Moučkový cukr prosejte s kakaem a spolu s kávou metličkou opatrně vmiste do sněhu.
Na pečicí papír si nakreslete kruh o průměru 24 cm. Sáček s velkou hvězdicovou zdobicí trubičkou naplňte sněhem a nastříkejte po obvodu kruhu ve dvou barevných vrstvách. Pečte 80 minut a nechte vychladnout v troubě.
Smetanu vyšlehejte. Pavlovu přendejte na servírovací tác a pomocí stejné trubičky na ni nastříkejte šlehačku. Ozdobte brusinkami, rybízem, pistáciemi a čokoládou.
Zdroj: Josef Maršálek