30 let od premiéry filmu Vrána: O život herce Brandona Lee bojovali lékaři šest hodin. Záběry se střelbou se nikdy nedostaly ven

30 let od premiéry filmu Vrána: O život herce Brandona Lee bojovali lékaři šest hodin
Zdroj: Profimedia

Letos slaví kulatiny jeden z nejvíce prokletých filmů světa - Vrána. Už vznik jeho komiksové předlohy provázela smrt. A nejinak tomu bylo poté na place. V popředí bude vždy zbytečná smrt Brandona Leeho, neštěstí i nehody ale potkaly i členy štábu. A jak se se vším snažil vyrovnat herec Michael Massee, který nechtíc připravil o život hlavního hrdinu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 05. 2024 16:00

Pro Brandona Leeho, syna legendy bojových umění Bruce Leeho, to byla teprve třetí velká role. Kdyby nezemřel, měl by nyní za sebou jistě úctyhodnou filmografii. Jeho skvělý výkon v roli Erica Dravena tak navždy zůstane důstojnou památkou na tohoto talentovaného herce.

Přišel o snoubenku

Autor komiksu Vrána, James O'Barr, začal tvořit tento temný příběh poté, co přišel tragicky o svou snoubenku. Tehdy mu bylo pouhých osmnáct. Byl to jeho způsob na to, jak se vyrovnat se smrtí blízké osoby a dojít k jakémusi smíření a uzavření. Předtím zkoušel vše možné (dal i se i k námořnictvu), ale nic nezabíralo. Jediným účinným lékem byla kreativita.

Do příběhu Vrány se ale nepromítl jen fakt, že mu snoubenku zabil opilý řidič, ale také další smutná událost, o níž se dozvěděl z novin. Jeden pár byl okraden kvůli zásnubnímu prstenu za pouhých třicet dolarů. Zloděj vzal zcela bezdůvodně oběma život. "Tyto dvě události se staly ústředním bodem...pomyšlení na to, že existuje láska tak silná, která má moc dát věci do pořádku a neustane, dokud se tak nestane..." svěřil se jednou autor. Nakonec se mu podařilo vytvořit nejprodávanější černobílý nezávislý komiks všech dob.

Tragická nehoda

Když někoho postihne tragédie, jenž vznikne kvůli nešťastné náhodě, vždy se okolo toho vyrojí spousta spekulací a fám. Tím největším mýtem, v souvislosti s úmrtím Brandona, je ten, že je ve filmu vidět jeho zastřelení. To je zcela nepravdivé. Producenti vynaložili velké úsilí na to, aby se tyto záběry nedostaly na veřejnost. Není také pravdou, že zemřel okamžitě. Smrt nastala až po jeho šestihodinové operaci.

To ale nebyla jediná nehoda na place. Jeden tesař si do ruky zarazil šroubovák, kaskadér propadl střechou a kulisy poničila silná bouře. Jako by vše ukazovalo na to, že se nemá v natáčení filmu pokračovat.

Michael Massee - život po střelbě

Zpočátku nikdo nechápal, co se stalo. Scénu sledovalo okolo 100 lidí a nikdo z nich v tu chvíli netušil, jak je to vážné. Ani herec Michael Massee, který na Leeho vystřelil. Když si plně uvědomil, že byť nevědomky, připravil o život mladého kolegu, psychicky se zhroutil. Trpěl nočními můrami i traumatem. Raději se tak ze světa showbyznysu na nějaký čas stáhl.

Poprvé o tomto incidentu promluvil až v roce 2005. Když v říjnu roku 2016 podlehl ve věku 64 let rakovině žaludku, psalo se o něm v nekrolozích jako "o tom muži, který zastřelil Brandona Leeho". S tím ale nesouhlasili ostatní kolegové, kteří poté vydali své prohlášení, kde o něm hovořili, jako o charakterním herci, kterému nikdo z nich tuto situaci, za níž absolutně nemohl, nepřipomínal.

Zdroje informací:
Screenrant.com: 20 Crazy Details Behind The Making Of The Crow
Allthatsinteresting.com: The Story Of Michael Massee, The Actor Who Accidentally Killed Brandon Lee While Filming The Crow

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Související články

Další články