Antoine de Saint-Exupéry beze stopy zmizel před 80 lety: Milovaný spisovatel, ale i válečný pilot, co odmítal shazovat bomby

80 let od zmizení Antoinea de Saint-Exupéryho: Na poušti považoval za krásné to, že někde ukrývá studnu
Zdroj: Profimedia

Letos je to přesně osmdesát let od záhadného zmizení autora knížky Malý princ, Antoinea de Saint-Exupéryho. O život mu šlo ale ještě mnohem dříve, než usedl za knipl letadla, s nimž se vydal na svou devátou průzkumnou misi, která se mu stala osudnou...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 07. 2024 11:00

Antoine de Saint-Exupéry nebyl jen francouzský spisovatel a básník ale také novinář a letec. Získal několik literárních i vojenských ocenění. Angažoval se v bojích druhé světové války. Předtím pracoval jako komerční pilot. Jeho ikonická díla díla jsou dnes součástí každé knihovny, ale už za svého života vzbuzoval kontroverze nejen svým aristokratickým původem, charismatickým zjevem a chováním, ale i svými nebezpečnými zážitky. Jeden z nich se mu stal osudným.

Havárie v poušti

Psal se 30. prosinec roku 1935 a v libyjské poušti havaroval Saint-Exupéry spolu se svým mechanikem-navigátorem Andrém Prévotem. Ve vzduchu strávili 19 hodin a 44 minut. Pokoušeli se překonat rychlostní rekord na leteckém závodu Paříž-Saigon, kde hlavní výhra činila 150 000 franků. Oba pád letounu naštěstí přežili, záhy jim však začalo jít o život, kvůli nehostinným pouštním podmínkám.

Jejich zásoby byly velmi malé. Sestávaly z několika hroznů, pomerančů, půllitru kávy, půllitru vína a dalších věcí. To ale ani zdaleka nestačilo na nastupující dehydrataci. Tekutiny měli prakticky jen na jeden den. Museli tak čelit fata morgánám a halucinacím. Druhý den se dokonce přestali potit. Zachránil je až jeden beduín na velbloudu, který jim poskytl nativní rehydratační léčbu.

Antoine de Saint-Exupéry zmizel během mise

Před zmizením prožíval Saint-Exupéry docela těžké období. Ač byl tvrdým kritikem vichistické vlády, režim ho na veřejnosti propagoval jako "jednoho ze svých". Pak ještě Charles de Gaulle prohlašoval, že Antoine podporuje Německo. To v něm vyvolalo hluboké deprese, které se snažil zahnat konzumací alkoholu. Začalo se mu také zhoršovat fyzické i duševní zdraví.

Uvažovalo se tak, že by již raději neměl létat. Přesto byl vyslán na průzkumnou misi, kdy měl shromáždit informace o přesunech nacistických jednotek v údolí Rhôny. Odstartoval ze základny na Korsice. Nikdy se už ale nevrátil. Zmizel beze stopy. Tato zpráva se pak velmi brzy rozšířila i do mezinárodních zpravodajských médií.

Citáty Antoinea de Saint-Exupéryho

  • "Nikdy není pozdě něco udělat."
  • "Víte, co je na poušti krásné? Že někde ukrývá studnu."
  • "Skutečný pocit štěstí vychází z radosti z dobře vykonaných věcí a chuti stvořit něco dalšího."
  • "Nemám právo svým chováním nebo mluvou ponižovat jinou lidskou bytost. Není důležité, co si o ní myslím, ale co si ona myslí o sobě. Podkopávat lidskou sebeúctu je hřích."
  • "Práva láska je nevyčerpatelná."
  • "Dokonalosti není dosaženo tehdy, kdy už není co přidat, ale když už není co ubrat."
  • "Správně lze vidět pouze srdcem. Vše podstatné je očím neviditelné."

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Antoine de Saint-Exupery
Brainyquote.com: Top 10 Antoine de Saint-Exupery Quotes

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články