Cukrářka Besky (30), vítězka soutěže MasterChef, představila v Karlových Varech své sušenky s unikátními příchutěmi. Magazínu Lifee.cz exkluzivně poskytla recept a prozradila také, jak jednotlivé variace vznikají nebo co ji inspiruje. Kdo u celého procesu nesmí chybět? Co se jí vybaví, když se řekne sušenka s horkým mlékem? A na co si dát u pečení sušenek pozor?
Cukrářka Besky navštívila v karlovarské IQOS Lounge talkshow Libora Boučka a publikum zaujala také kuchařskou show, během které připravila sušenky s unikátními příchutěmi. O recept na svoji nejoblíbenější se s námi podělila a najdete jej na konci článku. "Do sušenek s černým čajem, které miluji, jsem dala tři lžičky kvalitního černého čaje – do jedné dávky, ze které vznikne asi třicet sušenek. To už je pořádná dávka a někdo by se toho mohl bát, ale chuť sušenky to naopak krásně vynese," radí zkušená cukrářka, která už vydala dvě velké kuchařky.
Besky o svých unikátních sušenkách
Besky, právě jsi představila své unikátní sušenky. Co tě inspirovalo? Příchutě jsou velmi netypické.
Bylo tam zadání, abych se nechala inspirovat náplněmi, proto jsou chutě velmi různorodé. Snažila jsem se, aby každá sušenka byla něčím specifická. Takže i když jsou tam některé normální chutě, například citrón, tak obsahují například praskací prášek, který známe z lízátek, jež jsme si do něj namáčeli a krásně nám to praskalo v puse. Potom tam máme klasickou čokoládu ozvláštněnou chilli. Je tam také pekan se slaným karamelem, což je zajímavý element. Má nejoblíbenější sušenka je s černým čajem a lesním ovocem. Černý čaj tam výrazně cítíte a chuť je velmi unikátní.
Jaký je vlastně ten proces vzniku? Sedíš a přemýšlíš, co tě cvrnkne do nosu?
Kéž bych seděla! Vždycky stojím! Je to několik desítek hodin na nohách, protože tak se mi nejlépe tvoří. Jsem v kuchyni, zapisuji, zkouším. Jsou to malé porce, které spojuji a ochutnávám. A pokaždé mám po boku svoji pravou ruku, maminku, která to hodnotí. Není velkým milovníkem sladkého, proto je v tomto směru nejlepší – když ona řekne, že je to fajn, tak je to opravdu fajn.
Máš sušenky spojené s nějakou chutí nebo vůní z minulosti? Sušenky s mlékem se podávají například v Anglii.
Samozřejmě. Když se řekne cookies, tak mě mysl okamžitě přenese do Ameriky, kde jsem studovala v šestnácti letech. Byla jsem tam rok a cookies jsem jedla opravdu hodně. Taková ta klasika – chocolate chip cookies – ta mi v paměti zůstane asi navěky.
Můžeš prozradit také recepturu? Jak si takové sušenky jednoduše připravit doma?
Každá sušenka je trochu jiná a jinak připravovaná, takže čtenáři Lifee najdou recept na jednu z nich pod tímto rozhovorem. Například do sušenek s černým čajem, které miluji, jsem dala tři lžičky kvalitního černého čaje – do jedné dávky, ze které vznikne asi třicet sušenek. To už je pořádná dávka a někdo by se toho mohl bát, ale chuť sušenky to naopak krásně vynese. Potom je to smetana a také lesní plody. Nic složitého na tom není, hezky všechno promíchat, ale nepřehnat to. Když těsto přemícháte, tak se pokazí.
Na gril letos zkuste portobello nebo halloumi
Jsme na karlovarském filmovém festivalu, proto si neodpustím otázku, jaké je tvé léto?
Krásné! Byla jsem pracovně v Istanbulu, ale teď už zůstávám v Česku a budu se věnovat aktivitám u nás. Čeká mě práce a také food festivaly. Budu se velmi těšit na Colours of Ostrava, kde si ráda pokecám s lidmi, kteří mě mají rádi. Takže letošní léto mám ve znamení České republiky.
Festivaly jsou spojené také s dobrými chuťovkami. Máš představu, co dobrého bys sis dala na gril?
Protože žiju s Adamem Vaculou, který je nadšeným vegetariánem, vede mě pokaždé trochu jinou cestou. U nás je tedy velmi oblíbený například portobello nebo halloumi hamburger. Jsou to suroviny, které když dáte na gril, dostanou specifickou chuť kouře. To doporučuji. Ale samozřejmě, že dobrý steak také není k zahození.
Závěrem jedna zrádná otázka – jsi víc na sladké, nebo na slané?
Tak ta je jednoduchá. Na sladké!
Cookies s černým čajem a lesním ovocem
Na 30 kusů sušenek po 25 gramech budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 230g másla v pokojové teplotě, 210 g cukru krupice, 60 g sušených borůvek nasekaných nadrobno, 1 vejce pokojové teploty, 1,5 PL kvalitního černého čaje, 1 PL citrónové šťávy, 1/2 PL gelové fialové barvy, 1/2 čl prášku do pečiva, 1/4 čl sody bikarbóny, 1/2 čl soli, lyofilizované lesní ovoce na zasypání, prach z lesního ovoce na ozdobu
Příprava: Cukr vymícháme v robotu s máslem, pak při malých otáčkách přidáme vejce. Následně přidáváme sypké ingredience a borůvky, pozor na přešlehání. Hmotu zlehka obarvíme. Z těsta tvoříme kuličky o velikosti 25 g a necháváme je přibližně hodinu zachladit v lednici. Pak je asi devět minut pečeme při 170 stupních na horkovzduch. Po upečení ihned zasypáváme prachem z lesního ovoce a jemně vtláčíme i jeho kousky.
Na fotografie cukrářky Besky i s jejími delikátními sušenkami se můžete podívat v naší fotogalerii.