Při nakrojení nejdřív křupne, pak překvapí barevnou mozaikou a dokonalou chutí. Nádherně nadýchaný biskupský chlebíček vůbec není retro. A ten domácí nic nenahradí!
Na vánočku je ještě čas, stejně jako na medvědí pracny, ořechové rohlíčky a kokosky. Ale biskupský chlebíček nepočká! Tenhle sváteční pokrm, který pravděpodobně pochází ze severní a střední Evropy, je dnes známý po celé kulinářské mapě. Kdo si na něm dá záležet, neprohloupí. Navíc s několika prověřenými tipy se povede každému. Zkusíte variantu bez žloutků?
Historie biskupského chlebíčku
Ve středověku se biskupský chlebíček spojoval s medem a kořením, v současné podobě jde o piškotové těsto s ořechy, suchým nebo kandovaným ovocem a čokoládou polevou, jež po upečení ve chlebíčkové formě (či srnčím hřbetu) a nakrájení na tenké plátky hraje několika barvami. V Anglii se potahuje marcipánem či fondánem a říká se mu fruit cake.
Tradičně je podáván k oslavě zvláštních událostí v křesťanském kalendáři, neboť zářivé barvy ovoce symbolizují vitráže (skleněné výplně oken a předmětů), což je znak mnoha kostelů a katedrál.
Název tohoto pečiva je poněkud zavádějící, protože se jedná spíše o dortík než o chléb, nicméně říká se, že svatý Mikuláš z Myry, který proslul štědrostí k potřebným, byl během života biskupem, a proto by se biskupský chlebíček měl připravovat 6. prosince na jeho svátek. V chladu prý klidně vydrží i dva měsíce.
Jak biskupský chlebíček ještě vylepšit
Ne, nepotřebujete být mistr v oboru. Chlebíček není nijak náročný na přípravu, nicméně cukráři mají své fígle, jak ho vylepšit. Někteří při šlehání piškotového sněhu nepřidávají žloutky a tvrdí, že díky tomu je piškot krásně nadýchaný a hebký. Aby v troubě nespadl, skutečně si dejte záležet na vytvoření husté pěny.
Ti další ořechy a ovoce obalují v mouce. To proto, aby během pečení nepadly na dno formy. Mezi další vychytávky patří přidání pomerančové kůry i šťávy, ale také muškátového květu nebo skořice. A jestli chcete mít biskupský chlebíček ještě vymazlenější, nesmí v něm chybět kapka rumu a kousky čokolády.
Recept na biskupský chlebíček
Na jeden biskupský chlebíček budete potřebovat:
- 120 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 4 vejce
- 0,5 prášku do pečiva
- kandované ovoce
- ořechy
- nasekanou čokoládu (množství podle chuti)
- na vymazání a vysypání tuk a hrubou mouku
- čokoládovou polevu na polití
Jak na to? Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte sníh, žloutky v míse utřete s cukrem, změklým máslem, přidejte mouku s práškem do pečiva a nakonec jemně vmíchejte sníh, ovoce, ořechy a čokoládu.
Těsto přendejte do srnčího hřbetu, který jste vymazali tukem a vysypali moukou, a pečte na 170 °C cca 40 minut. Mimochodem, těsto se dá dát i do papírových košíčků nebo formiček na muffiny.
Chlebíček v každém případě ještě ve formě nechte zhruba 10 minut odpočívat, pak ho vyklopte a přendejte na mřížku. Pokud příliš vyběhl, lehce ho seřízněte, pak už jen stačí jej polít čokoládou.