Bizarní únos syna Franka Sinatry: Celá akce připomínala grotesku. Z hlavního strůjce se pak stala hvězda s miliony na kontě

Frank Sinatra Jr.
Zdroj: Profimedia

Pro jistého Barryho Keenana byl rok 1963 poměrně náročný. Bylo mu teprve třiadvacet, byl na mizině a závislý na lécích proti bolesti. Potřeboval tak peníze a to hodně rychle. Ze zoufalství se nakonec rozhodl, že unese celebritu a bude požadovat velké výkupné. S pomocí dvou kompliců započal plánovat únos syna zpěváka Franka Sinatry.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 09. 2024 11:00

Celý plán byl ale od počátku odsouzen k záhubě. "Mimo" byl Frank Sinatra Jr. jen několik dní, pak ho pustli na svobodu. Jak to celé probíhalo? O tom se následně rozhodl vyprávět hlavní strůjce únosu..

Únos Franka Sinatry Jr.

Barry Keenan byl studentem Kalifornské univerzity, ještě předtím se ale s rodinou Sinatrových seznámil na základní škole, kde byla jeho spolužačkou sestra Juniora Nancy. Závislý na lécích proti bolesti se Barry stal až po autonehodě v roce 1963. Od té doby vymýšlel jeden způsob za druhým, jak rychle získat peníze. Až ho napadla "spásná myšlenka". Unese Sinatrova devatenáctiletého syna.

Původně si ani peníze z výkupného nechtěl nechat... tedy napořád. Dokončil by školu, dobře zainvestoval, aby dopomohl sobě a své rodině ke stálému příjmu. Pak by Sinatrovi staršímu vše vrátil. Aby se to ale mohlo uskutečnit, potřeboval komplice. Vybral si stejně starého kamaráda Joea Amslera, který byl čerstvě ženatý a také na dně, a přítele své matky, dvaačtyřicetiletého Johna Irwina.

Po neúspěšných pokusech o únos ve Phoenixu a Los Angeles naplánoval Keenan další únos na 22. listopad 1963. Akce byla ale zmařena atentátem na Kennedyho v Dallasu. Další vystoupení mladého Sinatry, který se snažil kráčet v otcových stopách, se blížilo. Zrovna se chystal na koncert v Harrah's Club Lodge a poté vzhůru na koncertní šňůru do Evropy. To nemohli dopustit...

Únos Sinatry Juniora nešel podle plánu

Vystoupení v klubu se mělo odehrát 8. prosince téhož roku. Keenan s Amslerem tak okolo deváté hodiny večerní zaklepali na dveře místnosti, kde Junior jedl kuře se svým trumpetistou Johnem Fossem. Únosci se nejdříve představili jako donášková služba, jakmile ale vstoupili dovnitř, Keenan vytáhl pistoli a začal vyhrožovat.

"Začal jsem řvát, ať jsou zticha a nic se jim nestane. Pořád dokola, jako zaseknutá deska," zavzpomínal Keenan pro list Washington Post. Oba si měli lehnout na podlahu a říct, kde mají peníze. Foss neměl nic, Sinatra jen dvacet dolarů. Trumpetistu svázali a nechali na místě, Sinatrovi zavázali oči a odtáhli ho do auta. Foss se po chvíli dokázal osvobodit a zavolat policii. Únosci byli již mimo centrum, jejich cílem bylo klidné předměstí Los Angeles.

Junior ale prokázal nebývalou odvahu. Klidně ho mohli zmlátit nebo rovnou zastřelit, číslo na otce jim ale nedá. Ani nemusel. Sinatra starší si už zřídil v hotelu Mapes v Renu ústředí, kde mu pomáhal generální prokurátor Robert Kennedy, mafián Sam Giancana a FBI. Únosci tam tak poslali zprávu, že požadují 240 000 dolarů. Sinatra je měl přinést do Sepulvedy ke stanovišti školních autobusů. Zpěvák jim 11. prosince vyhověl.

Jenomže zatímco si Keenan s Amslerem šli vyzvednout peníze, Irwin si nervozitou okusoval nehty. A pak učinil osudové rozhodnutí - než na ně čekat, až se vrátí, raději už Sinatru mladšího pustí na svobodu. Našli ho, jak bloudí v Bel Air. Naložili ho do kufru, aby se vyhnuli novinářům, a dovezli domů. Keenan s Amslerem to neřešili. Hlavně, že měli peníze. Tančili okolo nich, zapalovali si cigarety, prostě vše, co viděli ve filmech. To ale mělo brzy skončit. FBI už byla doslova za rohem.

Následky neúspěšného únosu Sinatrova syna

Sinatra mladší nedokázal o svých únoscích sdělit příliš informací. Na tom ale vlastně nezáleželo. Irwin vše doslova vyžvanil svému bratrovi, který ihned běžel na policii, která poté Keenana i Amslera zatkla. Před soudem stanuli všichni tři 10. února 1964. Keenan se snažil hájit tím, že šlo ve skutečnosti o reklamní trik, který zaplatili lidé blízcí Sinatrově rodině, to mu ale porota neuvěřila.

Keenan a Amsler dostali doživotí plus dalších 75 let, Irwin "jen" 75 let. Po psychiatrických vyšetřeních a odvolání si všichni tři odseděli jen zlomky původní doby trestu. Amsler a Irwin byli propuštěni po třech a půl letech, Keenan strávil za mřížemi čtyři a půl roku a nakonec se dočkal i onoho vysněného finančního zajištění. Díky tomu, že se "proslavil" jako únosce Sinatrova syna, od něj lidé kupovali nemovitosti. Jako makléř si tak vydělal miliony a začal se pohybovat mezi smetánkou. Když se ale náhodou jeho cesty zkřížily s Juniorem, raději oba mlčeli.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Frank Sinatra Jr.
Allthatsinteresting.com: The Story of Frank Sinatra Jr., The Victim of a Bizarre And Terribly Executed Kidnapping In 1963

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články