Když naposledy, tak se vší parádou. Připravte (se na) silvestrovskou party, ze které budete odcházet jako královna. Díky těmto 6 tipům budete to první, na co si vaši blízcí a přátelé v novém roce vzpomenou.
1. Pikantní citronáda s ciderem a whisky
Kdo říkal, že sklenku něčeho ostřejšího, luxusního, dostanete jen v drahých podnicích? Pikantní citronádu s ledem zvládnou i ti, co se po překročení kuchyňského prahu mění v kazisvěty: smíchejte v šejkru jeden díl citronu, jeden díl cideru, jeden panák whisky, špetku skořice a protřepte. Na dozdobení použijte celou skořici a plátky pomeranče.
***
2. Efektní zlatý klobouk
Nevíme proč, ale bláznivé klobouky dokážou své nositele „naložit“ do slavnostní nálady. Máme tip na jeden opravdu zářivý. Vystřihněte si ze čtvrtky kruh o libovolném průměru – záleží na tom, jak velký klobouk chcete mít. Kruh do poloviny nastřihněte a srolujte tak, aby vznikl kužel. Strany slepte.
Udělejte naproti sobě dvě malé díry, provlékněte jimi gumičku, díky které bude klobouk na hlavě držet, a na koncích ji zauzlujte. Ze zlatého papíru (může být i balicí) vystřihněte širší pruhy a nůžkami (ideálně těmi na třásně) je nastříhejte příčně tak, aby vznikly třásně. Každý zlatý pruh přilepte ke kuželu ze čtvrtky. Postupujte odzdola; namísto lepidla můžete použít izolepu – při přidání dalšího pruhu s třásněmi se překryje. Poslední vrstvu u špičky klobouku přichyťte lepidlem. Voilá, party může začít!
***
3. Oči na nehtech
Ač se to nezdá, „dvanáctiočkem“ se stanete raz dva. Nejprve si nehty přetřete bílým lakem a nechte jej zaschnout. Poté si z izolepy vystřihněte půlměsíčky a přilepte je doprostřed nehtů. Horní poloviny nehtů nalakujte žlutým lakem a izolepu opatrně sejměte. Po zaschnutí žluté vrstvy obtáhněte předěly mezi žlutou a bílou barvou černým lakem a domalujte řasy. Teď už jen zbývá doprostřed bílých ploch namalovat puntík modrým lakem a v každém z nich menší černý. S těmito nehty vaše pomrkávání oplatí každý muž.
***
4. Korunka pro silvestrovskou královnu
Tato úchvatná okázalá koruna je určena jen pro ženy, které touží být na silvestrovské party nejobletovanějšími objekty.
Z kartonu si vystřihněte šest větších a čtrnáct menšíc hvězd. Potřete je vždy z jedné strany lepidlem a pokryjte je třpytkami. Než uschnou, připravte si dva pevnější drátky o délce 25 cm a 30 cm. Jejich konce přitiskněte zvenku ke koncům čelenky a přitáhněte je stříbrnou stuhou hadovkou, kterou jste předtím potřeli zespoda lepidlem.
Pokračujte v omotávání čelenky stuhou, tentokrát bez drátů. Až se přiblížíte k druhému konci čelenky, ohněte oba drátky (jeden by měl být výš než druhý) a přichyťte je stuhou potřenou lepidlem.
Teď už jen zbývá upevnit hvězdy. Pomažte vždy dvě stejné na netřpytivé straně lepidlem a obemkněte jimi drátek. Větší hvězdy patří dopředu na střed, menší kolem a na výše umístěný drátek.
***
5. Veselé papírové taštičky
Kdo by nemiloval dárečky, které ho překvapí v tu nejméně očekávanou chvíli.
Od silvestrovské party všichni očekávají stoly prohýbající se pod laskominami všeho druhu a alkohol tekoucí snad i z vodovodního kohoutku. Co ale pro každého hosta připravit malou pozornost?
Použít můžete sáček na mince, lékárenský sáček nebo klidně sáček na svačinu, vše nejlépe v bílé barvě. Dekorace je pak už na vaší fantazii. Do silvestrovského sáčku můžete umístit sladkosti, miniaturní dárkové lahvičky s alkoholem, výherní los… zkrátka cokoliv.
***
6. Mandlové kousky z tmavé čokolády
Odtrhnout se od televizní obrazovky poslední den v roce bývá stejně obtížné, jako se snažit překonat zemskou gravitaci. Ale nemějme si to za zlé – vždyť kdy jindy se můžeme beze studu dívat na pohádky, estrády i scénky než na Silvestra! Aby naše potěšení bylo dokonalé, nesmí chybět něco na zub. Našimi letošními favority jsou bezkonkurenčně mandlové kousky z tmavé čokolády.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu rozmíchanou směs 1 a ¾ hrnku cukru, hrnek kukuřičného sirupu a půl hrnku vody a vařte ji, dokud nedosáhne 140 °C (mělo by to trvat zhruba 5 až 6 minut). Hrnec odstavte a okamžitě vmíchejte dva hrnky nahrubo nasekaných mandlí, půl lžičky vanilkového extraktu a čtvrt hrnku mandlového másla. Směs může začít trochu prskat, pozor na popáleniny!
Jakmile se mandlové máslo rozpustí, vyklopte hmotu na pečící papír a trochu ji rozetřete. Mezitím si v mikrovlnné troubě rozehřejte půl hrnku čokolády se lžičkou olivového oleje. Opatrně otočte hmotu na nový pečící papír, potřete ji čokoládou a poprašte mořskou solí. Jakmile ztuhne, nasekejte hmotu na kousky. Mlsejte dosyta.