Sedíte v kuchyni a najednou vám připadá, že je tam moc velké ticho. Pátráte, co za zvuk obvykle slýcháváte a nyní vás jeho absence znervózňuje. Otevřete lednici a ta se nerozsvítí. Záhada rozluštěna, tiché mručení chladicího zařízení byl ten prvek, který vám v kuchyni chyběl. Co ale dělat s potravinami, které právě vyžadují nízkou teplotu, aby se nezkazily.
Panice propadat nemusíte. Jestliže má opravář čas až za pár dní, nebo jste už zvažovala koupi lednice nové, ale do obchodu se dnes či zítra nedostanete, v „polních“ podmínkách nějaký čas i potraviny, které potřebují být uchovávány v chladu, vydrží. Stačí mít doma vodu, sůl, olej a alespoň trochu chladné místo, jako je komora nebo sklep.
Syrové maso
Maso stačí posypat solí, zalít olejem a dát na co nejchladnější místo. Vhodnou volbou je vložit jej do hrnce, přidat trochu cibule a zakrýt pokličkou. Maso můžete také zabalit do dobře vyždímané utěrky (čisté!) nasáklé octem.
Vařené maso
V práci jste nestihla sníst celý oběd a zbyly vám dva plátky masa? Nechce se vám je vyhazovat jen proto, že vám lednice vypověděla službu? Nemusíte. Maso stačí potřít tukem (hodně) a dojíst ho můžete i druhý den. Opět vyhledejte nejchladnější možné místo, kde je možné maso uschovat.
Slanina
Stačí ji vložit do patentní sklenice a při 100 °C hodinku sterilovat. Slanina vám takto vydrží delší dobu, než trvá oprava nebo koupě nové lednice.
Uzeniny
Máte-li v lednici načatou vysočinu nebo uherák, nemusíte likvidovat ani ty. Říznuté konce poprašte moukou nebo potřete sádlem, zavěste je do komory tak, aby se navzájem nedotýkaly a krize je zažehnána.
Máslo
Sáhněte po porcelánovém hrnku a do něj máslo vložte. Ten pak ponořte do studené vody, kterou je ale nutné často měnit. Máslo byste měla stranit světla, vzduchu i tepla, proto je vhodným místem temná komora, spíž nebo sklep.