Jak na chytrou domácnost: Když mobil ovládne řízení pračky i bezpečnostních prvků bytu

Jak na chytrou domácnost: Když mobil ovládne řízení pračky i bezpečnostních prvků bytu
Zdroj: Freepik.com
Jak na chytrou domácnost: Když mobil ovládne řízení pračky i bezpečnostních prvků bytuJak na chytrou domácnost: Když mobil ovládne řízení pračky i bezpečnostních prvků bytuJak na chytrou domácnost: Když mobil ovládne řízení pračky i bezpečnostních prvků bytuJak na chytrou domácnost: Když mobil ovládne řízení pračky i bezpečnostních prvků bytu+ 3 fotky+ 4 fotky

Představa, že naprogramujeme domácnost přes mobil, a ta pracuje, zatímco my jsme někde jinde, kdysi byla jen toužebnou představou. Skutečnost zvaná chytrá domácnost je aktuální a stále populárnější. Co všechno můžeme do tohoto procesu zapojit?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 02. 01. 2021 12:00

Když jsme začali používat chytré telefony, byl to jen start pro to, co přichází v posledních letech. Začínají totiž v našich životech hrát trochu jinou roli než jako pouhé zařízení na telefonování.

Smart home neboli chytrá domácnost se právě dá ovládat přes telefon. Na její instalaci není nic složitého. Pomůže vám vyladit chod domácnosti tak, aby byl jednodušší, ale také aby třeba přinesl nižší energetickou náročnost a posílil bezpečí.

Místo telefonu můžete doma používat i chytrý reproduktor nebo chytré hodinky se zabudovaným asistentem. Asistent pak je schopen podávat informace o počasí, přehled zpráv, uvádět zprávy z dopravy, ale i streamovat hudbu pomocí streamovacích služeb (Spotify, YouTube Music, Apple Music). Hovory se ale odehrávají pouze v angličtině.

Co vše zahrnuje chytrá domácnost

Využívá se aplikací, které jsou vytvořeny výrobcem příslušného zařízení. Aplikace se ovládají z mobilu a mohou řídit osvětlení domácnosti (kromě zapínání a vypínání i intenzitu), chytré zásuvky umožňují sledování spotřeby energie a také třeba to, kdy se odpojí spotřebič, protože došlo ke zkratu. Aplikace také mohou ovládat vytápění, provoz nejrůznějších spotřebičů (myčka, trouba, robotický vysavač), ale dokonce i zabezpečení domácnosti (bezpečnostní čidla, alarmy, detektory, kamery).

V různých místnostech bytu nebo domu je možné nastavit pomocí termostatu a termostatických hlavic různou intenzitu vytápění a na dálku si ho zapnout a vypnout právě tehdy, kdy budete potřebovat. Kdo by netoužil po připravené kávě hned, jakmile přijde ráno do kuchyně. Také kávovar patří mezi chytrá zařízení. Dále jsou to také videotelefony, meteostanice, a dokonce i květináče.

Co k tomu potřebujete

Protože má všechno mezi sebou fungovat, potřebujete propojené přístroje, které jsou spolu schopny komunikovat. Prvotní pokyn přitom pochází od centrální řídicí jednotky. Ta má dobrý přehled o tom, co se doma děje.

Chytrá domácnost může být ovládána přes Siri od Apple, další možností je Google Assistant, ale také Amazon Alexa. Když budete volit jeden systém, je dobré zvážit, aby také dostačoval operační systém chytrých zařízení ve vaší domácnosti. Je potřeba zajistit pro všechna zařízení jeden komunikační protokol (Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee a Z-Wave, GSM).

Pro pořízení inteligentní domácnosti nepotřebujete žádné speciální znalosti. Ovládání a nastavení chytrých zařízení je poměrně snadné a intuitivní. Ve většině případů si jen někam v domácnosti dáte malou krabičku, která se postará o propojení přístrojů, a stáhnete si do telefonu potřebné aplikace. Bývají zdarma, a když zvolíte výrobek renomované firmy, s největší pravděpodobností bude obsahovat i komunikaci v českém jazyce.

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články