Už jste slyšeli o mikrozelenině? Jde o velmi mladé rostlinky běžné zeleniny, které si i v těchto chladných dnech můžete hravě vypěstovat třeba na okenním parapetu. Navíc mají téměř o polovinu víc vitamínů a nutričně cenných látek než vzrostlá zelenina.
Za mikrozeleninu (tvz. microgreens) se označují zhruba 4-5 cm vysoké mladé rostlinky, které kromě děložních lístků mají jen jeden nebo dva pravé. Do jejich pěstování můžete směle zapojit i své ratolesti. Celý proces klíčení je totiž nesmírně vzrušující a péči o něj zvládne i malé dítě. Výsledný produkt si už za pár dnů můžete společně dát do salátu nebo na sendvič.
Co lze nechat naklíčit
Než se do pěstování pustíte, je dobré vybrat vhodná semínka. Naklíčit si můžete nechat třeba řeřichu, ředkvičky, rokety, slunečnici, jetel, brokolici, kapustu, fazole mungo nebo atzuki, čočku, hrášek, ale také například mladý ječmen. Ideální je sáhnout po semenech v biokvalitě, která jsou vhodná ke konzumaci. Ta totiž nejsou ošetřená pesticidy.
Jak správně naklíčit semena
Před použitím je třeba nechat semena přes noc v misce s vodou. Tu ráno slijte a nechte semínka osm hodin klíčit. Pak vezměte třeba květináč, nasypte do něj substrát a na něj naklíčená semínka. Nezahrnujte je, jen zalijte a zakryjte černou folií. Nechte je klíčit čtyři až pět dnů a každý den zalévejte.
Až budou mít rostliny zhruba dva až tři centimetry, odstraňte zakrytí a nechte je dva až tři dny na světle. Nakonec mikrozeleninu odstřihněte těsně nad zemí, omyjte a můžete využít.
Pokud nechcete shánět substrát, můžete mikrozeleninu nechat klíčit na mokré vatě v misce. Důležité je dvakrát denně semena proplachovat a hlídat, aby se na nich neobjevila plíseň.
Jak mikrozeleninu využít
Mladé rostlinky jsou plné enzymů a dalších prospěšných látek, které přijdou po dlouhé zimě vašemu tělu vhod. Dají se využít pouze ve studené kuchyni, protože jinak by ztratily cenné látky, pro které je konzumujeme. Můžete je přidat do různých salátů či sendvičů, ale i jen tak jimi posypat třeba chleba s máslem nebo tvarohem. Mohou se stát i součástí smoothie.
Jak uchovávat mikrozeleninu
Mikrozeleninu je třeba skladovat v chladu při teplotě 1-5 °C a spotřebovat do 5 dní od data sklizně. Než si ji dáte na talíř, je nutné mikrozeleninu propláchnout studenou vodou.