Myslíte si, že máte domácnost opravdu čistou? Možná budete překvapeni, kde všude vás může překvapit plíseň nebo bakterie.
Kuchyň je nejfrekventovanější místnost každé domácnosti. Zároveň je to také pracoviště, kde je stále vlhko a vyskytují se tu potraviny. Tahle kombinace může být hodně nebezpečná, když se podcení pravidelný úklid.
Nekontaminujte potraviny
Dvacet procent onemocnění přenášených potravinami padá na vrub jídlu, které si připravujeme doma. Prvním krokem, který bychom měli udělat, je zabránit kontaminaci potravin správným skladováním a manipulací.
A přitom řešení je snadné: před tím, než začnete pracovat s potravinami, ale i potom, si vždy důkladně umyjeme ruce. Také používejte alespoň dvě oddělená krájecí prkénka – jedno pro syrové maso a druhé pro ovoce a zeleninu.
Kuchyňská houbička
Největší množství aktivních bakterií v celém domě se ukrývá v houbičce na nádobí. Shromažďují se tady bakterie, které se přenesou při čištění kuchyňských povrchů, hezky se namnoží a potom je přenesete například na nádobí. Odtamtud už si pohodlně přeskočí do našeho těla nebo na potraviny.
Abyste snížili riziko přenosu, používejte na otírání povrchů papírové nebo textilní utěrky (vyměňujte je každý den).
Desinfekce houbičky
Houbičku používanou k mytí nádobí můžete dezinfikovat, ale po týdnu ji přesto radši vyměňte, protože dezinfekce již není účinná.
- Vložte ji do hrnce s vroucí vodou, zakryjte a vařte pět minut.
- Úplně ji namočte, vložte do mikrovlnné trouby a minutu zahřívejte (dávejte pozor na výkon, aby neshořela)
- Vložte ji do myčky a spolu s nádobím umyjte (použijte ale vyšší teplotu vody nebo zdravotní program).
- Namočte ji na pět minut do octa a opláchněte.
Víte, co máte v chladničce?
Je to ironie, že chladnička určená k bezpečnému skladování potravin může obsahovat bakterie E. coli, salmonelu, listérie či plísně.
Syrové maso, drůbež, mořské plody a pokrmy určené k přímé konzumaci nesmí přijít do vzájemného kontaktu, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Proto veškeré maso skladujte odděleně od ostatních chlazených potravin a přihrádku pravidelně umývejte. Víte, že zejména listová zelenina je zdrojem některých onemocnění přenášených potravinami? Skladujte ji odděleně a zeleninový box vymývejte.
Plísně rády přežívají v dávkovači ledu a vody (pokud je jím vaše chladnička vybavená). Kontrolujte tedy toto zařízení častěji, než to děláte doposud. Také těsnění dveří chladničky často obsahuje listérie a plísně, otírejte ho pravidelně octovou vodou.
Kuchyňské náčiní
I náčiní, které denně používáte, může být zdrojem nepříjemné nákazy a obsahovat bakterie E. coli, salmonelu či plísně. Tady jsou alespoň některé z nich:
Gumová stěrka: Je ze dvou částí, při mytí ji vždy rozeberte a vyčistěte i zevnitř.
Otvírák na konzervy: Po každém ho použití umyjte.
Kráječ chleba: Po použití nůž i plochu pečlivě umyjte.
Nádoby s gumovým těsněním: Po každém použití důkladně umyjte a osušte.
Tyčový mixér: Pokaždé ho důkladně omyjte vařící vodou. Opláchnutí jen pod tekoucí vodou z vodovodu nestačí.