Falešný nájemný vrah Gary Johnson: Do vězení dostal 60 lidí. Lidem nevěřil, miloval jen své kočky a zahradu

Vrah naoko
Zdroj: se souhlasem Netflix

Pro mnohé se Gary Johnson jevil jako tichý muž, který žil zcela obyčejným životem v texaském Houstonu. Na komunitní univerzitě vyučoval psychologii a lidskou sexualitu. Volný čas zase trávil péčí o zahradu a své kočky Id a Ego...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 06. 2024 11:00

... ve skutečnosti byl jeho život vše možné, jen ne nudný. Byl to policista v utajení, který za několik desítek let svého působení pomohl dostat za mříže více než šedesát lidí, kteří si chtěli objednat služby nájemného vraha.

Raný život Garyho Johnsona

Gary Johnson vyrůstal se svými rodiči v Louisianě. Jeho otec byl tesař, matka se starala o domácnost. Podle všeho měl klidné a normální dětství. Poprvé si vyzkoušel vymáhání práva coby vojenský policista ve Vietnamu. Po návratu pracoval krátce jako zástupce šerifa v rodném městě.

V sedmdesátých letech přijal práci v utajení, kde pomáhal úřadům zavírat drogové dealery. A byl v tom skutečně dobrý. Ještě předtím ale toužil studovat psychologii. Po získání magisterského titulu v roce 1981 se přestěhoval do Houstonu, kde věřil, že získá práci, což se mu bohužel nepodařilo. A tak přijal práci vyšetřovatele úřadu okresního státního zástupce, díky níž se z něho stal falešný nájemný vrah.

Nájemné vraždy

V roce 1989 dostalo policejní oddělení v Houstonu tip, že sedmatřicetiletá laborantka Kathy Scott hledá nájemného vraha, který by sprovodil ze světa jejího manžela. Policisté se obrátili na státního zástupce, zda tam nemá člověka, který se specializuje na nájemné vraždy. Veškerá pozornost se okamžitě upřela na Garyho Johnsona.

Gary se nemohl dočkat, až půjde do akce. Vytvořil si falešné doklady na jméno Mike Caine a vžil se také do nové osobnosti drsného motorkáře s roztrhanými džíny a s řetízkem s lebkou okolo krku. S ženou si domluvil schůzku na bowlingu, kde mu předala manželovu fotku a instrukce. Mělo se to odehrát v černošské čtvrti, jenž byla drogovým rájem. Poté, co mu zaplatila 2 500 dolarů, vtrhla do herny policie a zatkla ji.

Žena u soudu tvrdila, že se nechala unést emocemi. Ve skutečnosti nechtěla, aby byl její muž usmrcen. Přesto ji porota odsoudila k 80 letům vězení. A Gary? Z toho se stala velká hvězda.

Plodná kariéra

V průběhu devadesátých let se Garymu splnil jeden sen - konečně mu bylo umožněno vyučovat psychologii. Dalším pánem na holení byl jednatřicetiletý pracovník ropné plošiny Roberts Holliday, který se údajně svěřil jedné tanečnici nahoře bez, že potřebuje najít někoho, kdo zabije jeho manželku. Chtěl získat do své péče děti. I on Garymu zaplatil 2500 dolarů. A než by člověk řekl švec, měl na rukou želízka.

Dvaatřicetiletá Katherine Biesel zase chtěla nechat zavraždit ženatého milence, neboť nechtěl opustit svou ženu. A to nebylo vše. Byl tam také otec rodiny, jenž se toužil zbavit manželky a dětí, protože chtěl peníze ze životních pojistek, aby se mohl stát soukromým detektivem. Anebo středoškolský student, jenž Garymu nabízel své videohry, jimiž mu chtěl zaplatit za vraždu spolužáka, který v nich byl mnohem lepší. A dokonce dopadl policejního důstojníka, který plánoval zbavit se bývalé ženy kvůli tomu, že ho stála majlant na výživném.

Jeho nejznámějším případem byla ale bohatá žena jménem Lynn Kilroy, bývalá viceprezidentka Houstonaries Republican Woman. Objednala si vraždu svého muže, ropného magnáta Billa. Chtěla pro sebe totiž všechny peníze. Za práci mu zaplatila 200 000 dolarů ve špercích. Následující den již byla v novinách odhalena její konspirace.

Garyho případy se týkaly žen v domácnosti, účetních, věřících i imitátora Elvise. Většinou šlo o osoby, které neměly nikdy potíže se zákonem. Jejich současná životní situace je ale k tomu dohnala. A velkou roli také sehrál "americký" přístup. Lidé si zvykli, že si mohou nechat opravit ledničku i televizi. Proč by tak nemohli zaplatit i jemu, aby jim takzvaně opravil životy a zbavil se nechtěného rivala?

Gary Johnson a Hollywood

Neskutečný příběh Garyho Johnsona zaujal také hollywoodské producenty. V letošním roce se na stříbrné plátno dostal film inspirovaný jeho životem s názvem Hit Man. Na české verzi Netflixu měl snímek premiéru 7. června. Režíroval ho Richard Linklater, jenž v něm sleduje fiktivní verzi Garyho v podání Glena Powella, jenž se ze skromného vysokoškolského profesora promění v nejvyhledávanějšího falešného nájemného vraha v New Orleans.

Gary se proti tomuto filmu ale ohradil. Určitě během své praxe neusiloval o navázání romantických vztahů, i když nabídky občas dostával. Třeba v roce 1996 mu jednašedesátiletá dáma nabídla sex na kapotě jejího Cadillacu. Nicméně romance v Hit manovi (česky Vrah naoko) je založena na jedné skutečné události, kdy se Garyho "klientkou" stala týraná žena, jenž neviděla žádnou jinou možnost. Místo vraždy ji ale odkázal na sociálku a nechal ubytovat v azylovém domě.

Sám Gary vedl poměrně osamělý život. Jeho práce v něm vyvolala silnou nedůvěru v lidi. Říkal, že věří jen mrtvým a svým nepřátelům, neboť ví, kde jsou. Byl třikrát rozvedený. Studenti ho popisovali jako mírného. Nejvíce miloval své dvě kočky a zahradu. Zemřel v roce 2022. Pro ty, kdo ho znali, byl jediný svého druhu.

Zdroje informací:
Forbes.com: The Unbelievable True Story Behind Hit Man On Netflix - Who Was Gary Johnson?
Allthatsinteresting.com: The Wild Life Of Gary Johnson, The Fake Hitman Who Aided In The Arrest Of More Than 60 People

Vysmátý spisovatel Patrik Hartl má obavy ze StarDance: Nejvíc se bojím vlastní hysterie a svých blbých keců

Vysmátý spisovatel Patrik Hartl má obavy ze StarDance: Nejvíc se bojím vlastní hysterie a svých blbých keců

Související články

Další články