Pokud nechcete strávit půl dne u sporáku, zkuste si připravit falešného španělského ptáčka. Jde o jídlo, které nám kdysi připravovaly maminky a znala ho už i Magdalena Dobromila Rettigová. Víte, jak ho vařila slavná česká kuchařka?
Přestože by k tomu název pokrmu mohl svádět, ve skutečnosti nevznikl ve Španělsku, ale na dvoře Rudolfa II. Jeho maminka Marie Španělská si totiž nechala dovézt španělské kuchaře, kteří jí připravovali telecí závitky s nádivkou. Pojem španělské ptáčky používala i Magdalena Dobromila Rettigová, ale v jejím podání to byl závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou...
Jak uvařit falešného španělského ptáčka
Falešný španělský ptáček je levné a rychlé jídlo, na které spousta lidí nedá dopustit. Na tento recept budete potřebovat:
- 500 g hovězího masa (nebo vepřového)
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 velká sterilovaná okurka
- 2-3 silnější kolečka měkkého salámu
- 1 velká cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- olej
- sůl
- mletý pepř
Maso nakrájíme na plátky (naklepeme je) nebo na kostky, pak ho osolíme a lehce opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na kostičky nakrájíme špek, okurku, salám a oloupaná uvařená vejce. Do rozehřátého oleje vsypeme nakrájenou cibuli a smažíme ji do zlatova. Pak k ní přidáme maso, které osmahneme. Přidáme plnotučnou hořčici, vše ještě chvíli mícháme a zalijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Občas promícháme a pokud je třeba, přidáme trochu vody.
Pak si studenou vodu smícháme se 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání nalijeme do omáčky (můžeme ji zahustit i jíškou). Podle potřeby omáčku naředíme vodou, osolíme a opepříme. Následně vsypeme do omáčky okurku, salám a pokrájená vejce. Chvíli povaříme a je hotovo. Vhodnou přílohou je chléb, dušená rýže nebo houskový knedlík.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Falešný španělský ptáček
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz