Vepřové karé na páře, smažené rajče a pečená dýně s lilkem:
Suroviny:
400 g bio vepřového karé (bio vepřová pečeně bez kosti)
2 tvrdší bio rajčata
2 bio vejce
100 g hladké bio mouky
100 g prosáté strouhanky z bílého pečiva
0,5 l bio řepkového oleje na smažení
1 máslová bio dýně
2 bio lilky
1 stroužek česneku
sůl
pepř
vinný ocet
panenský olivový bio olej.
Postup:
Vepřové karé zbavíme blány, důkladně osolíme, opepříme a polijeme vinným octem, zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Pokud máme k dispozici parní troubu nebo konvektomat, nastavíme režim páry 65 °C na cca 3 hodiny.
Pokud nemáme k dispozici parní troubu, použijeme alobal a dáme karé do trouby na 80 °C na cca dvě
hodiny.
Pod grilem v troubě necháme péct lilky a dýni. Máme-li k dispozici gril, necháme na něm zeleninu ze
všech stran spálit, dokud není zcela měkká. (Lilek je hotový poměrně rychle, dýně trvá mnohem déle.)
Vydlabeme upečenou dužinu dýně a ochutíme solí, olivovým olejem a kapkou vinného octa. Taktéž
vydlabeme upečenou dužinu lilku, rozmačkáme vidličkou a ochutíme utřeným česnekem, solí, olivovým
olejem a kapkou vinného octa.
Z rajčete odřízneme "čepičku", spodek a vršek a rozpůlíme ho. Tak získáme dva silnější řízky rajčete a
obalíme v mouce, našlehaných vejcích a prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém řepkovém oleji dozlatova.
Podáváme předvařené a ze všech stran opečené vepřové karé nakrájené na plátky, pyré z dýně a lilku a smažené rajče.
Zdroj: www.peprconsulting.cz