Co jsou biopotraviny a proč je vhodné z nich vařit? Jak se pěstují produkty v ekologickém zemědělství? Znáte ty nejlepší recepty z kvalitních potravin přímo od mistra šéfkuchaře?
Co jsou biopotraviny?
Pokud do košíku vložíte produkt ekologického zemědělství, přesně víte, co kupujete. Nebude totiž obsahovat žádná barviva, zlepšovadla chutí, vůní nebo konzistence a umělá dochucovadla. Ekologické zemědělství se spoléhá na přírodní procesy, ale nevyhýbá se ani moderním agrotechnickým postupům. Půda je živá, plná žížal a nejrůznějších přirozených mikroorganismů.
Farmářské chovy
Farmáři využívají přírodních hnojiv a rovněž plevelu a škůdců se zbavují šetrně. Co se týče chovu zvířat, zohledňují se hlavně jejich potřeby. Samozřejmostí je dostatečný výběh na pastvě a prostor při ustájení. Mláďata dlouho žijí se svými matkami a jejich růst není nijak regulován. Zvířata tak rostou v téměř přirozených podmínkách bez stresu, kterému nejsou vystavena ani při porážce, která je co nejšetrnější.
Kam na konci září za biopotravinami?
28. září vyrazte na akci Poznej svého farmáře na Ekofarma Babiny. Pro dospělé je přichystán trh nebo ochutnávky, děti si mohou zaskákat na nafukovacím kombajnu, projet se na koních nebo si nechat některé z domácích zvířat namalovat na obličej.
Hugo Hromas
Hugo si na lokálních kvalitních surovinách zakládá. V roce 2012 začal spolupracovat s Českým rozhlasem na pořadu Ve vlastní šťávě, jehož je autorem. Jako poradce pro gastronomii pracuje se svazem ekologických zemědělců PRO-BIO a vytváří Kuchařku ze dvora se zaměřením na úspornou práci se surovinami a využití lokálních zdrojů. Inspiraci čerpá také při svých četných zahraničních cestách. Těžištěm jeho práce je kuchyně Levanty a Jeruzaléma, použití ryb, masa, zeleniny, ovoce a bylinek.