Broskvový džem s rumem a skořicí:
Suroviny:
1 kg broskví,
1 balíček Gelfixu 2 : 1,
500 g cukru krupice,
6 lžic rumu,
1 lžička mleté skořice,
1 lžíce citronové šťávy.
Postup:
Nechcete-li mít v džemu slupičky, broskve nejprve je oloupejte. Nejsnáze to jde tak, že plody v hrnci spaříte vroucí vodou, necháte dvě minuty stát, poté přelijete vodou studenou – a pak jednoduše oloupejte.
Ovoce vypeckujte, pokrájejte na kousky a spolu se skořicí přiveďte k varu a deset minut povařte. Přidejte Gelfix (nebo jiný želírovací prostředek) smíchaný se lžící cukru, minutu povařte a vsypte zbylý cukr. Míchejte a podle tuhosti ovoce vařte dalších asi deset minut, až má džem dobrou konzistenci.
Vmíchejte citronovou šťávu a rum a opatrně rozdělte do vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic tak, abyste se nedotkli okrajů. Zavíčkujte, případně otočte dnem vzhůru, a nechte vychladnout.
Zdroj: Instagram