Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy a marmelády z meruněk a broskví pětkrát jinak

Broskvový džem:

Suroviny:

1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví, 330 g cukru,
1 sáček JamFixu 3:1 Labeta,
1/2 lžičky kyseliny citronové Labeta.

Postup:

Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr, sáček JamFixu 3:1, lžičku kyseliny citronové a vše důkladně promícháme. Za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
Zdroj: Labeta
Broskvovo-meruňkový džem s rumem:

Suroviny:

 8  lžíc hnědý rum,
kyselina citronová dle chuti - nemusí být,
0,5  kg meruňky zralé, očištěné, vypeckované,
1  kg broskve zralé, očištěné, vypeckované,
800  g cukr krupice dle sladkosti ovoce.

Postup:

Pokrájené zralé ovoce dáme do hrnce, zasypeme cukrem, promícháme a necháme cca 15 minut odstát. Až ovoce pustí šťávu, dáme hrnec na kamna a ovoce přivedeme za častého promíchání k varu. Poté vaříme zvolna do úplného změknutí ovoce. Pokud chceme, můžeme ovoce propasírovat přes cedník a mít hladkou marmeládu. Nebo ovoce ponecháme s malými kousky a budeme mít džem. Po uvaření do hrnce lijeme rum, hezky pomalu, lžíci za lžící, jelikož po každém přidání rumu nám ovoce v hrnci vzkypí a zabublá. Tak opatrně! Po nepatrném provaření lijeme horkou marmeládu (džem) do čistých, suchých skleniček, které pevně uzavřeme a sterilujeme cca 8 minut (není nutné, stačí otočit dnem vzhůru, zakrýt ručníkem a nechat tak částečně vychladnout a pak otočit zpět).Broskvový džem s rumem a skořicí:

Suroviny:

1 kg broskví,
1 balíček Gelfixu 2 : 1,
500 g cukru krupice,
6 lžic rumu,
1 lžička mleté skořice,
1 lžíce citronové šťávy.

Postup:

Nechcete-li mít v džemu slupičky, broskve nejprve je oloupejte. Nejsnáze to jde tak, že plody v hrnci spaříte vroucí vodou, necháte dvě minuty stát, poté přelijete vodou studenou – a pak jednoduše oloupejte.

Ovoce vypeckujte, pokrájejte na kousky a spolu se skořicí přiveďte k varu a deset minut povařte. Přidejte Gelfix (nebo jiný želírovací prostředek) smíchaný se lžící cukru, minutu povařte a vsypte zbylý cukr. Míchejte a podle tuhosti ovoce vařte dalších asi deset minut, až má džem dobrou konzistenci.

Vmíchejte citronovou šťávu a rum a opatrně rozdělte do vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic tak, abyste se nedotkli okrajů. Zavíčkujte, případně otočte dnem vzhůru, a nechte vychladnout.Meruňkovo-malinový džem:

Suroviny:

400 g malin,
400 g meruněk,
1 balení ovocného pektinu Labeta,
cca 1 kg cukru,
0,5 lžičky kyseliny citronové Labeta.

Postup:

Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme na půl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu a nezapomeneme ochutnávat a doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut. Broskvový džem:

Suroviny:

1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví, 330 g cukru,
1 sáček JamFixu 3:1 Labeta,
1/2 lžičky kyseliny citronové Labeta.

Postup:

Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr, sáček JamFixu 3:1, lžičku kyseliny citronové a vše důkladně promícháme. Za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

+ 1 fotka+ 2 fotky

Minule jsme probrali maliny, dnes se vrhneme na broskve a meruňky. Čím jsou tyto oblíbené plody vzácné a zdraví prospěšné? Proč si stačí dát tři meruňky denně a předcházíte rakovině? A samozřejmě si pojďme připravit ty nejdokonalejší džemy z tohoto ovoce, abyste měli v zimě po čem sáhnout.

Petra Járková
Petra Járková 19. 07. 2019 12:00

V minulém díle seriálu o zavařování jsme se věnovali malinám, dnes přicházejí na řadu meruňky. Toto Čechy velmi oblíbené ovoce má v našich končinách dlouhou tradici a velmi se mu u nás daří. Proto je přemíra meruněk každoročním problémem. Jak jinak si s nimi poradit než si připravit dokonalé džemy na zimu.

Takovou větší kamarádkou meruňky je broskev, která je u nás na každé druhé zahrádce také, proto jsme se podívali na zoubek i jí.

Meruňkami bojujete s rakovinou i alzheimerem

Začněme ale tím nejzdravějším ovocem vůbec - meruňkami. Ty navíc obsahují ve 100 gramech jen 57 kalorií. Už jen tři středně velké meruňky stačí k tomu, že máte splněnou denní dávku provitaminu A, který působí proti rakovině. Obsahují i skupinu vitaminu B, který posiluje nervy, a samozřejmě "céčko". S meruňkami sníte i draslík, který reguluje srdeční tep a tlak, a také kyselinu listovou, jež snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Broskve si poradí se zácpou a ulevují ledvinám

Broskve obsahují vysoký podíl betakarotenu, vitaminu B, C a E a draslíku, hořčíku a vlákniny. Navíc nemají žádný sodík ani tuk. Kalorická hodnota je opravdu minimální – 43 kcal na 100 gramů. Jsou plné vlákniny, která ulevuje ve střevech a působí proti zácpě, a jsou i močopudné, takže ulevují ledvinám. Svým tvarem podobným srdci napovídají, kde je jejich největší devíza. Máte-li problémy se srdcem, určitě zařaďte broskve do každodenního jídelníčku. Jedinou nevýhodou může být jejich chlupaťoučká slupka, která u někoho může vyvolávat alergii. Slupku však stačí oloupat.

NA TY NEJLEPŠÍ RECEPTY NA DŽEMY Z MERUNĚK A BROSKVÍ SE PODÍVEJTE V GALERII:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články