Hummus z červené řepy:
Suroviny:
250 g sušené cizrny
1 větší vařená červená řepa
50 ml vody z uvařené cizrny
200 ml olivového oleje
3 lžičky tahini
šťáva z 1 citronu
1 šalotka
2 stroužky česneku
½ chilli papričky
2 lžičky mletého římského kmínu
sůl, pepř.
Postup:
Cizrnu naložte do vlažné vody na 6 až 8 hodin nebo přes noc, aby zvětšila svůj objem. Vodu z cizrny slijte a pro samotné vaření použijte novou. Vařte 1–1,5 hodiny do změknutí a nechte vychladnout.
Cizrnu vložte do stolního mixéru spolu se solí, olivovým olejem, červenou řepou nakrájenou na menší kousky a 50 ml vody z cizrny mixujte alespoň 10 minut.
Přidejte tahini, šťávu z jednoho citronu a dále mixujte.
Šalotku spolu česnekem zbavte slupky a vše přidejte do mixéru. Hummus dochuťte římským kmínem, chilli papričkou a pepřem. Vše spolu mixujte dalších 5-10 minut, dokud nebude hummus hladký.
Hotový hummus podávejte s čerstvě nakrájeným koprem a nasekanými mandlemi.
Zdroj: Instagram