Hummus: Potravina pro štíhlou linii, neobsahuje cholesterol a navzdory jménu lahodně chutná

Hummus z avokáda:

Suroviny:

2 avokáda
400 g konzervy cizrny
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky římského kmínu
5 g sušeného koriandru
sůl
pepř.

Postup:

Všechny uvedené ingredience rozmixujeme dohladka.

Pokud bude směs příliš hustá, zředíme ji pár lžícemi vody.

Hummus se skvěle hodí k čerstvé nakrájené zelenině, celozrnným opečeným tortillám a nebo jako husttí dresink do salátů.
Zdroj: Pinterest
Klasický hummus:

Suroviny:

1  plechovka cizrny
sůl
citronová šťáva z 1/2 citronu
1  stroužek česneku, rozmačkaný
1  špetka kmínu, mletý, nemusí být
2  lžíce sezamové pasty tahini.

Postup:

Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme nebo rozmačkáme. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem a poprášíme paprikou. (V oleji mohou být osmažené kousíčky mletého masa.)

Příloha: jakékoliv čerstvé pečivo (autentický je libanonský chléb), zelenina nakrájená na tyčinky.

Sezmová pasta a olivový olej zpomalují vstřebávání alkoholu a přitom jsou zdravé. Vhodné na různá pohoštění, kde se podává alkohol.Hummus s rajčaty podle šéfkuchaře Lukáše Nevyjela:

Suroviny:

140 g cizrny
80 g tahini pasty
30 ml olivového oleje
2-3 stroužky česneku (dle chuti)
šťáva z 1 citronu (dle chuti)
sůl
100 g rajčat
bazalka na ozdobení.

Postup:

Hummus je cizrnová kaše z vařené cizrny smíchaná s tahinou pastou, což je pasta ze sezamu, olivovým olejem, citronovou šťávou, třeným česnekem a solí. Vše rozmixujeme.

Hummus můžeme doplnit o sušená rajčata, ale také o čerstvá nebo pečená v troubě. Sušené vmixujeme do hummusu. Pečená či čerstvá přikládáme k hummusu a používáme místo chipsu.Hummus z červené řepy:

Suroviny:

250 g sušené cizrny
1 větší vařená červená řepa
50 ml vody z uvařené cizrny
200 ml olivového oleje
3 lžičky tahini
šťáva z 1 citronu
1 šalotka
2 stroužky česneku
½ chilli papričky
2 lžičky mletého římského kmínu
sůl, pepř.

Postup:

Cizrnu naložte do vlažné vody na 6 až 8 hodin nebo přes noc, aby zvětšila svůj objem. Vodu z cizrny slijte a pro samotné vaření použijte novou. Vařte 1–1,5 hodiny do změknutí a nechte vychladnout.

Cizrnu vložte do stolního mixéru spolu se solí, olivovým olejem, červenou řepou nakrájenou na menší kousky a 50 ml vody z cizrny mixujte alespoň 10 minut.

Přidejte tahini, šťávu z jednoho citronu a dále mixujte.

Šalotku spolu česnekem zbavte slupky a vše přidejte do mixéru. Hummus dochuťte římským kmínem, chilli papričkou a pepřem. Vše spolu mixujte dalších 5-10 minut, dokud nebude hummus hladký.

Hotový hummus podávejte s čerstvě nakrájeným koprem a nasekanými mandlemi.Hummus z bílých fazolí:

Suroviny:

1 jarní cibulku i s natí, nakrájenou na kousky
400g plechovku bílých fazolí, opláchnutých a okapaných
2 lžíce pasty ze sezamových semínek tahini (nemusí být; lze nahradit máslem z burských oříšků); prodávají obchody    s arabskými specialitami
1 paličku česneku
2 lžíce olivového oleje plus trochu na pokapání
1 plátek bílého chleba,  namočeného do vody a lehce "vyždímaného"
kůru z dobře omytého citronu
1/2 lžičky mletých koriandrových semínek (např. značky Benkor,  35g balení za zhruba 10 Kč)
1 lžičku mletého římského nebo běžného kmínu plus trochu na posypání
1 balíček chlebových placek  (pita, arabský chléb…).

Postup:

V mixéru rozdrťte cibulku a česnek, přidejte fazole a všechno rozmixujte v suché pyré. Přidejte tahini, olej, chléb, citronovou kůru i koření a znovu promixujte.

Během mixování do směsi ještě přidejte tři nebo čtyři lžíce studené vody.

Na talíři pokapejte olivovým olejem a poprašte kmínem. Podávejte s chlebovými plackami.+ 1 fotka+ 2 fotky

Říká se, že se hummus poprvé objevil ve středověku někde na území dnešního Turecka. Dnes ho milují lidé po celém světě. Pokud jste mu vy ještě nepřišli na chuť, pak se ho naučte správně připravovat a buďte si jisti, že si tuhle zdravou pochoutku také oblíbíte.

Petra Járková
Petra Járková 03. 08. 2019 12:00

Složení hummusu

Jedná se o uvařenou a rozmačkanou cizrnu, která se smíchá se sezamovou pastou zvanou tahini. Do směsi se následně přidá ještě sůl, česnek, olivový olej a nesmí chybět ani citronová šťáva.

Zdravé mlsání

Obecně platí, že cizrna je zdrojem bílkovin, díky nimž může náš organismus budovat svalovou hmotu. Ocení jej ale i ti, co jsou na sladké. V cizrně totiž najdeme i takzvané složené cukry, které pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

Prospěšné tuky

Najdeme v něm našemu tělu prospěšné nenasycené tuky, jako jsou například omega-3 mastné kyseliny. Dále sacharidy, prospěšné minerální látky, antioxidanty, aminokyseliny, ale i vlákninu a řadu vitaminů.

Dieta

Hummus je čistě rostlinný zdroj, který neobsahuje vůbec žádný cholesterol, takže není divu, že si tuto potravinu zamilovali vegetariáni, vegani a lidé bojující s nadváhou. Konzumovat jej mohou například i kojící ženy a vhodný je pro děti.

Výhody konzumace

Tato specialita posiluje náš imunitní systém. Díky jeho konzumaci budete mít také zdravou pleť, silné nehty a vlasy. Kromě toho je také vhodnou prevencí proti srdečním onemocněním, ale i cukrovce 2. typu.

Servírování

Hummus se dá servírovat různě. Můžete si jej dát jako hlavní chod například se zeleninou, ale vhodný je i do různých salátů či omáček. Oceníte jej i jako přílohu ke steaku, rybám či ke grilované zelenině. Můžete si z něj ale udělat i výbornou pomazánku.

NA RECEPTY Z HUMMUSU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články