Rosol z duly:
1 kg kdoulí
štáva z 1 citronu
400 g kostkového cukru
125 ml bílého vína
40 ml citronové šťávy
20 ml griotky.
Postup:
Odrhneme z kdoulí chmýří, omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do citronové vody, aby nezhnědly. Necháme okapat.
Přivedeme do varu v 1 l vody. Vaříme, dokud se plody nerozvaří. Do síta vložíme gázový šátek, event. plátýnko, kdoule i se šťávou do něj vlijeme a necháme volně prokapat. Šťávu zachytíme.
Kostkový cukr smočíme krátce v bílém víně a necháme na ohni zkaramelizovat. Přilijeme kdoulovou šťávu a vaříme tak dlouho, až zželíruje (želírování vyzkoušíme). Odpěníme a vmícháme 40 ml citronové šťávy. Plníme do sklenic, necháme vychladnout. Povrch pokapeme griotkou a sklenice uzavřeme průhlednou fólií.
Zdroj: Pinterest