Rosol z duly: 1 kg kdoulí štáva z 1 citronu 400 g kostkového cukru 125 ml bílého vína 40 ml citronové šťávy 20 ml griotky. Postup: Odrhneme z kdoulí chmýří, omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do citronové vody, aby nezhnědly. Necháme okapat. Přivedeme do varu v 1 l vody. Vaříme, dokud se plody nerozvaří. Do síta vložíme gázový šátek, event. plátýnko, kdoule i se šťávou do něj vlijeme a necháme volně prokapat. Šťávu zachytíme. Kostkový cukr smočíme krátce v bílém víně a necháme na ohni zkaramelizovat. Přilijeme kdoulovou šťávu a vaříme tak dlouho, až zželíruje (želírování vyzkoušíme). Odpěníme a vmícháme 40 ml citronové šťávy. Plníme do sklenic, necháme vychladnout. Povrch pokapeme griotkou a sklenice uzavřeme průhlednou fólií. Zdroj: Pinterest