Tradiční kulajda
Suroviny:
1.5 l vody
0.5 lžičky kmínu
cukr, sůl a ocet na dochucení
4 vejce
2 hrsti sušených hub
200 ml tučné zakysané smetany
500 g oloupaných brambor
1 svazek čerstvého kopru
2 lžíce hladké mouky
Postup:
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby, kmín a dvě lžičky soli. Vaříme dál, dokud nebudou brambory měkké.
Do zakysané smetany poté zašleháme mouku a přidáme ji do hrnce. Vaříme spolu dále alespoň 10 minut.
Na konci do kulajdy přidáme nasekaný kopr a dochutíme solí, cukrem a octem. Kulajda by měla být výrazná a sladkokyselá.
Polévku podáváme velmi horkou. Do každého talíře pak vyklepneme jedno vejce.
Zdroj: Kaufland