Kulajda
Suroviny:
5 bobkových listů
8 kuliček celého černého pepře
4 kuličky nového koření
1 lžíce kmínu
hrst sušených hub
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml kuřecího vývaru
krupicový cukr dle chuti
sůl
ocet dle chuti
200 ml zakysané smetany
100 g lišek
pepř
100 g vařených brambor
hrst čerstvého kopru
4 pošírovaná vejce
Postup:
Z bobkových listů, celého pepře, nového koření, kmínu a sušených hub připravíme 300 ml vývaru.
Ze dvou lžic másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Podlijeme vroucím kuřecím vývarem, rozmícháme, přidáme houbový vývar, ochutíme cukrem, solí a octem a necháme povařit 15-20 minut.
Do základu přidáme zakysanou smetanu, ještě jednou krátce provaříme. Hotovou kulajdu dochutíme podle potřeby.
V rozpálené pánvi na másle orestujeme čerstvé lišky, osolíme, opepříme, přidáme vařené a nakrájené brambory a zasypeme nasekaným koprem.
Do talíře nandáme orestované houby s bramborami a koprem, na ně položíme pošírované vejce, ozdobíme čerstvým koprem a zalijeme kulajdou.
Zdroj: Lidl