Čínské zelí po korejsku:
Suroviny:
1,2 kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru (cca 9 cm) nastrouhaného najemno
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru.
Postup:
Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.).
Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne.
Zelí sceďte a nálev uchovejte.
V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.
Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 stupňů C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.
Zdroj: Facebook.com