Švestkové knedlíky s mákem
Suroviny:
600 g brambor vařených ve slupce
200 g hrubé mouky
sůl
30 g másla
1 vejce
asi 1 kg švestek
120 g mletého máku
120 g moučkového cukru
80 g rozpuštěného másla nebo sádla
Postup:
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, sůl, při pokojové teplotě změklé máslo a vejce. Zpracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme mouku, event. dětskou krupičku. Těsto rozválíme na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájíme na malé čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), vložíme švestku a dobře zabalíme.
Vaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme na talíř, sypeme mákem smíchaným s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem či sádlem.
Zdroj: Pinterest