Vývar s játrovými knedlíčky
Suroviny:
400 g kuřecích drobů, křídel, odřezků
200 g kořenové zeleniny (asi půlka většího celeru, 3 větší mrkve, 2 petržele), očištěné
1 cibule
snítka petrželky
6 kuliček černého pepře + 3 kuličky nového koření
sůl
Na játrové knedlíčky
250 g drůbežích jater, odblaněných a omytých
250 g kuřecích prsíček
175–200 g strouhanky zalité asi 50 ml mléka
4 žloutky
1 lžíce nasekané petrželky
1–2 lžičky sušené majoránky
3 stroužky česneku, prolisované
sůl a pepř
Postup:
Kuřecí maso, polovinu celeru, dvě mrkve, jednu petržel, cibuli, petrželku a koření dejte do 1,5 litru studené vody, přiveďte k varu a nechte mírně probublávat asi 2 hodiny.
Mezitím připravte knedlíčky: kuřecí játra a prsíčka rozmixujte, přidejte strouhanku namočenou v mléce, osolte, opepřete, přidejte žloutky, petrželku, majoránku a prolisovaný česnek. Promíchejte a nechte asi hodinu v ledničce.
Vývar proceďte, uvařenou zeleninu vyhoďte. Polévku vraťte zpět na plotýnku a přiveďte k varu. Čerstvou mrkev, celer a petržel pokrájejte na drobné kostičky a vhoďte do vývaru. Pomocí dvou lžiček tvarujte z játrové hmoty malé nočky a vařte je ve vývaru, dokud nevyplavou; stačit by mělo pět minut. Polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte posekanou čerstvou petrželku a podávejte.
Zdroj: Pinterest.com