Polévková olympiáda: Vyhraje slovenská kapustnice, maďarská rybí polévka nebo rakouská dýňovka?

Pokud chcete ochutnat nejznámější polévky z celého světa, nenechte si ujít polévkové klání v Babiččině zahradě v Průhonicích.
Zdroj: Babiččina zahrada
Pokud chcete ochutnat nejznámější polévky z celého světa, nenechte si ujít polévkové klání v Babiččině zahradě v Průhonicích.Cibulačka

Suroviny:

3 velké cibule, oloupané
50 g másla
1 lžíci hladké mouky
900 ml hovězího vývaru z kostky, vychladlého
sůl a pepř na dochucení
1 bobkový list
1/2 bagety
1 lžíci oleje na osmahnutí
70 g nastrouhaného sýra typu ementál

Postup:

Cibule pokrájejte napříč na tenká kolečka. V hrnci rozpusťte máslo a na mírném ohni smahněte cibulku 15 až 20 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pak ji poprašte moukou, zamíchejte a ještě minutu smažte.

Přilijte vývar, osolte, opepřete, přihoďte bobkový list a zamíchejte. Uveďte směs do varu a hned stáhněte plamen. Vařte na mírném ohni půl hodiny. Potom polévku odstavte a odstraňte bobkový list.

Bagetu nakrájejte šikmo na plátky a ty opečte na pánvi na oleji dozlatova. Do hlubších misek nebo talířů nalijte horkou polévku, navrch položte vždycky dva plátky chleba a posypte je sýrem. Zapněte troubu na nejvyšší stupeň nebo na grilování a na chvilku misky vložte pod rozpálený gril. Podávejte, jakmile se sýr roztaví.Maďarské Halászlé

Suroviny:

vývar z ryb (2 rybí hlavy, odřezky z ryb, 2 větší brambory,1 velká cibule, voda)
mletá sladká paprika
špetka mleté pálivé papriky
jikry a mlíčí
4 porce z rybího filetu
(směs koření na ryby)
sůl

Na podávání
čerstvá zelená pálivá paprika
bílý chléb

Postup:

Očištěné ryby, oškrábané brambory a cibuli zalijeme vodou a vaříme půl hodiny. Vývar scedíme a propasírujeme, ochutíme mletými paprikami, vložíme jikry a mlíčí, kusy ryb a povaříme 19 minut. Podle chuti ještě osolíme a můžeme dochutit kořenící směsí na ryby. Podáváme s proužkem čerstvé bílé papriky a bílým chlebem.Kulajda

Postup:

hrst čerstvých nebo mražených hříbků		
1	lžíce másla		
půl lžičky kmínu		
4	větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky		
nové koření		
4	kuličky černého pepře		
2	bobkové listy		
1	balení zakysané smetany		
2	lžíce hladké mouky		
1	lžíce octa (podle chuti), sůl		
1	lžíce čerstvého kopru, nasekaného		
4	vejce

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody. Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.

Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr. Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.+ 2 fotky+ 3 fotky

Češi jako milovníci polévek mohou konečně ocenit své znalosti, chuť a originalitu při klání, kde se představí dvanáct prvotřídních světových polévek.

Petra Járková
Petra Járková 05. 08. 2019 12:00

Gastronomické klání

Celé dva měsíce bude trvat unikátní gastronomická soutěž v oblíbené průhonické restauraci Babiččina zahrada. V polévkové olympiádě proti sobě nastoupí dvanáct prvotřídních světových polévek. A samotní hosté během podzimu rozhodnou, která z nich je ta nejlepší!

Průběh klání

Zápolení světových polévek bude probíhat v září a říjnu, přičemž každá soutěžní polévka bude v nabídce dva týdny. Na začátku listopadu už bude jasné, jakou polévku milují Češi nejvíce. I když z bohaté kolekce českých polévek budou na olympiádu vyslány jen tři – a sice jihočeská kulajda, tradiční dršťková polévka a samozřejmě svatební stálice v podobě hovězího vývaru s játrovými knedlíčky – není jisté, že se právě některá z nich neumístí na pomyslném stupni vítězů.

Jaká bude konkurence?

Slovensko vysílá do boje slavný silvestrovský životabudič v podobě kapustnice, za Maďarsko startuje pikantní rybí halászlé, Rakousko nasadí legendární vídeňský dýňový krém, zatímco italskou kuchyni bude reprezentovat minestrone. Země Galského kohouta posílá do boje polévky dvě, a sice populární cibulačku a lahodný pórkový krém vichyssoise. Poslední tři polévky do finálové dvanáctky dodalo Španělsko, odkud pochází studená zeleninová polévka gazpacho, Ukrajina se svým fantastickým borščem a gurmety oblíbené Thajsko, kde se zase zrodila pikantní polévka plná exotických vůní a chutí s názvem Tom Yam.

NA RECEPTY NA TY NEJLEPŠÍ POLÉVKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články