Řízky v bramboráku
Suroviny:
600–800 g vepřové panenky
sůl a čerstvě mletý pepř
olej na smažení
směs salátových lístků na ozdobení (polníček, frisée, červená čekanka)
Na těstíčko:
500 g brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno
100 ml horkého mléka
2 vejce
3–4 lžíce hladké mouky + na obalení masa
4–6 stroužků česneku, prolisovaných
1 lžička majoránky
lehký zeleninový salát k podávání
Postup:
Maso nakrájené na medailonky lehce naklepejte klouby ruky. Osolte ho, případně nařízněte okraje.
Z nastrouhaných brambor slijte přebytečnou tekutinu a trochu je ještě vymačkejte. V míse je zalijte mlékem a promíchejte. Přidejte ostatní přísady na těsto a pomalu přisypávejte mouku, až vznikne hustší, ale stále tekuté těstíčko. Osolte ho a opepřete.
Maso obalte v hladké mouce a přebytečnou oklepněte. Maso položte do těstíčka, lžící opatrně navršte trochu na horní stranu a touto stranou řízek vložte do rozpáleného oleje. Nyní na horní stranu dejte další lžíci těstíčka, rozetřete a uhlaďte. Po každé straně opékejte aspoň 8 minut, aby bylo maso propečené. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte s lehkým salátem.
Zdroj: Instagram