Pokud si myslíte, že na řízku není co vylepšit, mýlíte se. Stačí trocha kreativity, babských rad a triků. Pak se z jednoho z nejoblíbenějších českých jídel může stát skutečná gastronomická bomba.
Výběr masa
Pro přípravu vepřového řízku je lepší přiměřeně prorostlá krkovice než suchá libová kýta, protože tuková část dodá masu šťavnatost. Když už chcete řízek z kýty, předem ji namarinujte. Z drůbeže se nejčastěji využívá kuře a krůta. Nejlepší jsou stehenní řízky, jejich maso je šťavnatější než to z prsou. Přesto u nás lidé raději připravují řízky prsní. Ty je nejlepší předem naložit třeba do jogurtu nebo majonézy, uvidíte, že pak budou křehčí a šťavnatější.
Klepání
Při krájení masa na řízky krájejte vždy přes vlákno, vepřové po okrajích raději nařízněte, aby se nekroutilo. Jemné drůbeží maso není vůbec třeba klepat. Stačí ho jen lehce dlaní stlačit do požadovaného tvaru. Když už maso naklepáváte, dělejte to s citem a především až těsně před smažením.
Originální strouhanka
Strouhanka, kterou používáte na trojobal, rozhodně nemusí obsahovat jen suché rohlíky. Nebojte se experimentovat a dolaďte ji podle své vlastní chuti. Můžete do ní dát směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmezán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Milovníci pálivých jídel pak do strouhanky mohou nasypat trochu sušeného chilli.
Konec opadávání
Do vajíčka na obalování přidejte bílý jogurt (na 1 vejce asi 1 lžičku), strouhanka pak bude na mase pevně držet. Osvědčenou babskou radou je i pivo do vajíčka. Některé hospodyňky do něj zase přidávají trochu oleje.
Žádné připalování tuku
Pokud nechcete, aby olej na pánvičce prskal, vhoďte do ní dvě párátka. Dobře prý ale fungují také silnější kolečka syrové brambory nebo mrkve.
Správné smažení
Nikdy nedávejte na pánev příliš moc řízků najednou. Tuk by se rychle zchladil a než by se začaly znovu smažit, nasákly by příliš tuku. Při smažení řízky také nepřikrývejte pokličkou, vystupující pára by kapala dolů a brzy by se spíš dusily. A hlavně maso smažte pozvolna.
NA ORIGINÁLNÍ ŘÍZKOVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE: