Zelný salát s hroznovým vínem:
Suroviny:
350 g bílé zelí
1 ks mrkev menší
100 g červená paprika
1 ks hroznové víno nejlépe bezsemenné, malý hrozen
sůl - špetka
hnědý cukr nebo med, dle chuti
citronová šťáva dle chuti
citronová kůra - dle chuti
1 lžička olej.
Postup:
Zelí a mrkev nakrouháme nebo pokrájíme na tenké nudličky do mísy. Přidáme špetku soli, osladíme dle chuti cukrem nebo medem a v dlaních promačkáme, aby změklo a začalo pouštět vlastní šťávu.
Do mísy přidáme drobně pokrájenou papriku, menší kuličky hroznového vína (větší přepůlíme), maličko čerstvě nastrouhané citronové kůry, olej a citronovou šťávu.
Vše promícháme a dáme na chvíli do chladna proležet.
Podáváme samostatně, ale klidně i jako součást přílohy. Ačkoliv je salát nasládlý, výborně se hodí i k masitému obědu.
Jako obměnu můžeme salát dochutit čerstvým zázvorem nebo špetkou skořice.
Zdroj: Instagram