Lilkový cheesecake:
Suroviny:
středně velké lilky 2 ks (700 g),
olivový olej 65 ml + na potření,
oválná cherry rajčata 150 g,
sýr feta 150 g,
krémový sýr 150 g,
vejce 3 ks,
smetana ke šlehání (40 %) 60 ml,
otrhané lístky oregana 10 g,
směs koření za’atar 1,5 lžičky,
sůl a čerstvě namletý černý pepř.
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Lilky nakrájejte po šířce na 2cm plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je 60 ml olivového oleje, ochuťte solí a pepřem a pečte 40 minut dozlatova a doměkka.
Hlubokou čtvercovou koláčovou formu 19 x 19 cm nebo kulatou formu o průměru 20 cm vyložte potravinářskou fólií a potřete trochou olivového oleje. Rajčata podélně rozpulte.
Upečené lilky vyjměte a nechte vychladnout.
Do mísy rozdrobte kousky sýra feta a prošlehejte ho s krémovým sýrem, vejcem, smetanou a špetkou černého pepře dohladka.
Lilky naskládejte do formy tak, aby se opíraly jeden o druhý, aby téměř stály na hranách. Mezery vyplňte kousky rajčátek a posypte polovinou oregana.
Vlijte sýrový krém tak, aby lilky a rajčata nepřekrýval, posypte zbylým oreganem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 35–40 minut, až krém ztuhne a povrch zezlátne. Vyjměte z trouby a nechte lilkový cheesecake zchladnout na pokojovou teplotu.
Vyjměte ho z formy a nakrájejte na kousky. Koření za’atar smíchejte se zbývající lžičkou olivového oleje, směsí opatrně potřete povrch a boky jednotlivých porcí a podávejte.
Zdroj: Instagram