Marinovaný lilek:
Suroviny:
macatý lilek 1 ks,
olej,
polovina citronu,
střední cibule 1 ks,
citronová šťáva 2 lžíce,
olivový olej 1 lžíce,
koriandr snítka,
kousek chilli papričky,
malý stroužek česneku,
větší špetka soli,
zrníčka ze čtvrtky granátového jablka.
Postup:
Lilek nakrájejte na kolečka vysoká asi 1 centimetr. V pánvi rozpalte větší množství oleje a lilek v něm postupně opečte z obou stran dozlatova.
Než se opeče všechen lilek, připravte si marinádu. Společně prošlehejte citronovou šťávu s olivovým olejem, nasekaným koriandrem, chilli, utřeným česnekem a špetkou soli.
Opečený lilek nechte odsát na papírové utěrce od přebytečného oleje a rozložte v jedné vrstvě na talíř.
V pánvi po lilku ještě opečte na tenoučké plátky nakrájený citron a potom i na půl kolečka nakrájenou cibuli dozlatova.
Na lilek pomocí lžíce rovnoměrně rozlijte marinádu, poklaďte plátky opečeného citronu a cibulky.
Nakonec vše posypte semínky z granátového jablka a nechte chutě, aby se natáhly do lilku a prolnuly se, což trvá minimálně 1/2 hodiny.
Marinovaný lilek podávejte v pokojové teplotě s bagetou nebo pita chlebem.
Zdroj: Instagram