Houbový tatarák
Suroviny:
100 g houbové směsi / lze použít i mraženou, která se nechá povolit a vykapat /
200 g hlíva ústřičná
200 g hnědé žampiony
1 x menší cibule nakrájet najemno
1 x stroužek česneku , na plátky
150 g kvalitního rajského protlaku
hnědý cukr podle chuti
špetka mletého kmínu na dochucení
1 x lžička uzené sladké papriky + na dochucení
mletá pálivá paprika, nebo čerstvá chilli paprička /nemusí být/
1 x lžíce kvalitní sójové omáčky
1 x lžička worcesterské omáčky
sůl a čerstvě mletý pepř
chlebové topinky a rozpůlené stroužky česneku k podávání
Postup:
1. Houby povařte asi 10 minut, pak slijte, nechte okapat, umelte nahrubo ve strojku na maso nebo je hodně najemno nasekejte nožem.
2. Na oleji nechte zpěnit polovinu cibule, po chvilce přidejte česnek, houby, protlak, cukr a koření, za stálého míchání 2 minuty opékejte, odstavte a nechte vychladnout.
3. Dále se směsí zacházejte jako při běžné přípravě tataráku – smíchejte ji se zbytkem nakrájené cibule, dochuťte kmínem, paprikou, solí, pepřem a oběma omáčkami tak jak to máte rádi. Podávejte na topinkách potřených rozpůlenými stroužky česneku.
Zdroj: Pivovar a restaurace Ossegg