Tatarský biftek z hovězího masa nebo z lososa zná asi každý, proto jsme pro vás připravili recepty od známých šéfkuchařů na ty nejlepší tataráky z netradičních surovin. Na své si přijdou i vegetariáni, přinášíme také bezmasé varianty.
Při přípravě tataráku je nejdůležitější výběr masa. To musí být kvalitní, vyzrálé a z prověřeného chovu. Ideální je samozřejmě svíčková, která je však drahá, tudíž ji lidé často nahrazují hovězím zadním nebo roštěnou. Pokud sáhnete po špatném kusu, může vám hrozit např. tasemnice nebo jiný parazit, u vejce salmonela. Pozor si dávejte samozřejmě na čerstvost i u tataráků z ryb.
Kečupový tatarák z hovězí kýty
Tatarák podle šéfkuchaře Jaroslava Viktora, který vládne pevnou rukou kuchyni vyhlášené restaurace nedaleko Plzně. Angusfarm se zaměřuje především na steaky z hovězího masa z chovu od lokálních farmářů. Každoročně se u nich navíc koná Mistrovství České republiky v míchání tataráku, takže kdo jiný by měl o jeho přípravě vědět víc než on. Momentálně v nabídce najdete tuto novinku z hovězího zadního, domácího kečupu, marinované hořčice, žloutku, koprového semínka, to vše servírované s topinkou.
Suroviny:
280 g hovězí kýta
25 g červená cibule
15 g domácí kečup
12 g Dijon hořčice
14 g nakládaného hořčičného semínka
7 g pažitka
10 g olivový olej
8 g soli
5 g čerstvě mletého pepře
3 g drcených koprových semínek
1 ks syrového žloutku
1 ks sušeného žloutku
Vše důsledně promíchejte a servírujte s topinkou.
Milovaný tatarák: Vše, co byste měli vědět, než začnete konzumovat syrové maso
Další tataráky, které si také jen tak někde nedáte jsou třeba tvarůžkový nebo srnčí. Nejen na ně nám prozradil ingredience známý šéfkuchař pivovarské restaurace Ossegg, která je svými tatarákovými víkendy vyhlášena, Lukáš Holý. Před pár týdny byly právě v takové speciální nabídce k vyzkoušení tyto delikatesy ze syrového masa, které si nyní můžete z kvalitních surovin připravit i doma.
Belgický telecí tatarák
Suroviny:
400 g telecí váleček
30 g oloupané šalotky
20 g okurek Cornichon
20 g kaparů
50 g parmazánu
3x lžíce olivového oleje
1x kávová lžička soli
1x kávová lžička mletého pepře
Ochucená majonéza:
100 g kvalitní majonézy
30 g kvalitní kečup
1 x lžička citronové šťávy
1 x lžička brandy
1 x lžička worcesterské omáčky
1 x lžička tabasca
1x lžička soli
1x lžička čerstvě mletého pepře
Postup na ochucenou majonézu:
- V misce smíchejte všechny suroviny, překryjte potravinářskou fólií a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
Na dokončení:
- Šalotku, okurky a kapary nakrájejte najemno.
- Škrabkou nastrouhejte parmazán na jemné hobliny.
- Dobře vychlazené maso nakrájejte na menší kusy a umelte na středně hrubo.
- V misce co nejrychleji promíchejte umleté maso, šalotku, okurky, kapary, olivový olej, jednu kávovou lžičku soli a čerstvě mletého pepře.
- Do mísy k masu přimíchejte vychlazenou ochucenou majonézu.
- Na konec zlehka vmíchejte hoblinky parmazánu.
Asijský srnčí tatarák
Suroviny:
100 g srnčího hřbetu
5 kuliček koriandru
1 lžička světlých sezamových semínek
2 lžíce sezamového oleje
1 kávová lžička olivového oleje
2 lžíce sójové omáčky
najemno nakrájená červená chilli paprička dle chuti
5 kapek tabasca
½ lžíce najemno nakrájené máty
1 lžíce najemno nakrájeného koriandru
1 lžíce najemno nakrájené pažitky
sůl, pepř
Postup:
- Kuličky koriandru orestujte nasucho na rozpálené pánvi, za stálého míchání a prohazovaní restujte 40 vteřin. Přendejte do misky a lehce podrťte.
- Sezamová semínka nasucho orestujte na rozpálené pánvi do světle zlatavé barvy, přendejte na talíř a nechte vychladnout.
- Vychlazené maso nakrájejte na kostičky o hraně 3 mm.
- Všechny suroviny důkladně smíchejte dohromady.
- Dejte na 1 hodinu vychladit do ledničky. Poté znovu promíchejte.
Houbový tatarák
Suroviny:
100 g houbové směsi / lze použít i mraženou, která se nechá povolit a vykapat /
200 g hlíva ústřičná
200 g hnědé žampiony
1 x menší cibule nakrájet najemno
1 x stroužek česneku , na plátky
150 g kvalitního rajského protlaku
hnědý cukr podle chuti
špetka mletého kmínu na dochucení
1 x lžička uzené sladké papriky + na dochucení
mletá pálivá paprika, nebo čerstvá chilli paprička /nemusí být/
1 x lžíce kvalitní sójové omáčky
1 x lžička worcesterské omáčky
sůl a čerstvě mletý pepř
chlebové topinky a rozpůlené stroužky česneku k podávání
Postup:
- Houby povařte asi 10 minut, pak slijte, nechte okapat, umelte nahrubo ve strojku na maso nebo je hodně najemno nasekejte nožem.
- Na oleji nechte zpěnit polovinu cibule, po chvilce přidejte česnek, houby, protlak, cukr a koření, za stálého míchání 2 minuty opékejte, odstavte a nechte vychladnout.
- Dále se směsí zacházejte jako při běžné přípravě tataráku – smíchejte ji se zbytkem nakrájené cibule, dochuťte kmínem, paprikou, solí, pepřem a oběma omáčkami tak jak to máte rádi. Podávejte na topinkách potřených rozpůlenými stroužky česneku.
Tvarůžkový tatarák
Suroviny:
200 g olomouckých tvarůžků
½ červené cibule, nakrájené nadrobno
3 x lžíce nasekané pažitky
1 x čerstvá červená chilli paprička, bez semen a nasekaná nadrobno
2 x lžíce kvalitního panenského olivového oleje
2 x lžíce světlého piva
drcený kmín a sladká paprika
mořská sůl a hrubě mletý pepř
2 x lžíce zakysané smetany
1 x lžíce dijonské hořčice
1 x lžička worcesterské omáčky
ředkvičky na ozdobení
topinky k podávání
Postup:
- Na dresink v misce prošlehejte zakysanou smetanu, hořčici, worcesterskou omáčku, zbylé pivo a lžíci olivového oleje. Osolte, opepřete a vmíchejte 2 lžíce nasekané pažitky.
- Tvarůžky nakrájejte na drobné kostičky. Promíchejte je s cibulí, 1 lžíci nasekané pažitky, chilli papričkou, lžící olivového oleje, lžící piva, špetkou kmínu, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře, nejlépe pomocí kruhové formičky. Poprašte sladkou paprikou, nasekanými ředkvičkami a podávejte s česnekovými topinkami a dresinkem ze zakysané smetany.
Tatarák ze pstruha lososovitého
Suroviny:
500 g filetů pstruha lososovitého neboli růžovomasého
2 x lžíce nasekaného kopru
2 šalotky nakrájené nadrobno
1 x lžíce kvalitního panenského olivového oleje
1 x lžíce citronové šťávy
1 x lžíce dijonské hořčice
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
- Pstruha nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte se zbylými přísadami, nechte 5 minut odpočinout, případně dotáhněte solí a citronem dle chuti. Podávejte vychlazené s opečenými topinkami, pár lístky polníčku a dílky citronu.
- My jsme podávali s bliny z konopné mouky, zakysanou smetanou, čerstvou pažitkou a kaviárem ze pstruha.
Bliny:
Suroviny:
250 ml mléka
1 x lžička cukru moučka
200 g konopné mouky
1 x lžička instantního droždí
sůl
1 x vejce
slunečnicový olej
K podávání:
zakysaná smetana
jikry ze pstruha
kopr
ředkvička
Postup:
- Cukr a droždí rozpusťte v teplém mléce. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se solí, žloutkem, připraveným mlékem a opatrně v míchejte bílkový sníh. Přikryjte utěrkou a dejte asi na 20 minut kynout na teplé místo / dobře poslouží třeba lehce vyhřátá a vypnutá trouba/.
- Z těsta pak na olejem nebo máslem potřené pánvi pečte malé lívanečky – na každý vám stačí vrchovatá lžíce těsta, kterou je lehce rozetřete.
- Smažte z obou stran dozlatova.